Megtartották búcsújukat

2018.08.12. 18:10

Mátyás királyra emlékeztek a kisdorogiak

Budavári Kata

Fotó: Makovics Kornél

Elkényeztetett helyzetben vannak a kisdorogiak, hiszen évről évre sok vendéget, közöttük külhoniakat is fogadhatnak hagyományos búcsújukon. Jártak már itt kárpátaljaiak, moldvaiak, érkeztek Gyergyóból, Ausztriából vagy éppen Délvidékről. Ráadásul az ünnepi alkalomhoz gyakorta más jeles esemény is társul, most a Mátyás király-emlékév miatt kétnapos programot szervezett a házigazda Kisdorogért Egyesület. Ezek az alkalmak elsősorban a magyar-magyar kapcsolatokat erősítik.

A mostani eseményre nem mellesleg sok környékbeli is kíváncsi volt, már szombaton, a Szent Lőrinc napi búcsú előestéjén is érkeztek Tevelről, Bátaszékről és Bonyhádmajosról is, hogy a kisdorogiakkal együtt hallgathassák a kárpátaljai Técsői Bandát, illetve a máramarosi ruszin dallamokat.

Mint azt Csibi Krisztina, a Magyarság Háza igazgatója elmondta, ekkor tájjellegű ételeket, csorba levest, túrós málét, zöldséges krémeket, valamint helyi bort, pálinkát kínáltak. Vasárnap délelőtt a hagyományoknak megfelelően a kisdorogi származású Mayer Mihály püspök celebrált ünnepi szentmisét. Ezután nyílt meg a Mátyás Király – mecénás és katona című kiállítás, amelyet Hajnal Jenő, a vajdasági Magyar Nemzeti Tanács elnöke nyitott meg, és aki nagy királyunkról, annak délvidéki kötődéséről és az emlékévről is beszélt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában