Csillag Etelka emlékére

2021.04.13. 16:20

Az utolsó percig őrizte erős hitét

Sz. B.

Forrás: SJC.hu

Március 27-én, életének 91., hivatásának 72. évében elhunyt Csillag Etelka, a Jézus Szíve Társasága (SJC) testvére. Utolsó három hetében, rövid betegséget követően derűsen, a halálára felkészülve távozott szerettei közül.

Csillag Etelka 1930. október 18-án született Szegeden, szegény körülmények között. A hit, az Isten iránti szeretet és elkötelezettség már kisgyermek korában meghatározó szerepet töltött be az életében, akkor döntött úgy, hogy Isten és a magyar nép szolgálatának szenteli az életét. 1948-ban a Jézus Szíve Társaságban olyan katolikus apostoli közösség tagja lett, melyben megélhette az imádság és a munka szemlélődő összekapcsolódását.

A bukovinai székelységgel elsőként Mucsfán találkozott, ahol sekrestyésként és napszámosként dolgozott. Itt alakult ki benne a székelyek iránti szeretet, amely meghatározta későbbi életét. Kismányokon 1957 pünkösdjén állt szolgálatba, ahol Sperber Anna testvérrel közel 60 évig láttak el apostoli feladatokat a kitelepített bukovinai székelyek lakta faluban. A hit és a hagyományok megőrzését tűzték ki fő céljukként.

Csillag Etelka a bukovinai székelyek szolgálatának szentelte a Kismányokon töltött éveit. Aktívan szerepet vállalt a közösség építésében kántorként, hit­oktatóként, gyermekek nevelőjeként. Lelkesen szorgalmazta és segítette az 1988-tól épülő Kismányoki Katolikus (székely) Templom megépítését, amely Magyarországon máig az egyetlen bukovinai székely katolikusok számára épült imahely.

Az utolsó percig őrizte Istenbe vetett hitét. Az imádságos élet apostola volt, aki jószívűségével és a megbocsátásba vetett hitével példát állított embertársai elé. Csillag Etelkát április 9-én Kismányokon, Sperber Anna testvérrel közös sírban helyezték örök nyugalomra.

Borítóképünk: Csillag Etelka a bukovinai székelyek szolgálatának szentelte a Kismányokon töltött éveit

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában