Németkéri Falunapok

2022.07.17. 18:02

Hagyományőrző programoktól a szambáig

- Harminchárom éve, hogy minden nyáron, július közepén megtartjuk a Németkéri Falunapokat. Ez alól csak a járványhelyzet alatti két év volt a kivétel. Ezért is volt különösen nagy öröm mindenkinek, hogy végre újra összegyűlhettünk – mondta Horváthné Gál Erika.

Gazsó Rita

Helyi óvodások adtak műsort a Németkéri Falunapok ünnepélyes megnyitója előtt (Fotó: Makovics K.)

A polgármester hozzátette, kisebb programokat folyamatosan szerveznek az itt élőknek, de a falunap azért is fontos, hiszen ilyenkor ide látogatnak testvértelepüléseikről, a németországi Büchenbacból és az erdélyi Csittszentivánról. Ez komoly partnerkapcsolat, évente akár többször is találkozunk és ötévente itt is, ott is megünnepeljük az évfordulót. Most két év kimaradt és ez hiányzott már mindenkinek – hangsúlyozta.

A péntek este kezdődő falunapoknak idén is a sportpálya melletti árnyas ligetes Szabadidőpark adott otthont. Már az első este is sokan voltak: táncmulatsággal, diszkóval indult az esemény. Másnap délelőtt a kisgyermekes családoknak szóló programokkal folytatódott. Kora délután helyi kézműves alkotók munkáiból nyílt kiállítás: Bachmann Mária papírdekorációit, Debrődi Eleonóra pachworkot keresztszemes hímzéssel vegyítő kézimunkáit, valamint Debrődi Andrea beton ékszereit csodálhatták meg az érdeklődők, akik vásárolhattak is a nekik tetsző munkákból.

Délután 16 órától a helyi óvodások, majd az ünnepélyes megnyitó után különböző nemzetiségi tánccsoportok és zenekarok vették birtokba a színpadot. A szombat esti bál vendégeinek a jól ismert partizenekar, a Veracruz „húzta a talpalávalót”.

Vasárnap délután elsőként kórusok mutatkoztak be, ezt gyerekprogramok követték. Ezután különböző tánccsoportok és zenés produkciók váltották egymást a színpadon.

Az erdélyi fiatalokból álló Gyöngyvirág Néptáncegyüttes műsorát vasárnap délután tekinthette meg a közönség. Mint kiderült, vezetőjük, Puskás Árpád Attila táncoktató már húsz éve jár Németkérre. Eleinte kisgyerekként érkezett, de másodmagával ma már ő vezeti a tánccsoportot. Mára komoly barátságok kötik ide.

– Mindig nagyon jól érezzük magunkat, családias a fogadtatás, jók a programok és finom a bor – summázta Németkér vonzerejét a kulturális egyesület vezetője. De nem csak kapnak, adnak is: ahányszor itt járnak: erdélyi, azon belül nyárádmenti, vajdaszentiványi, kalotaszegi, küküllő-menti táncokat mutatnak be, ahogy most vasárnap is történt.

A vasárnapi program legkülönlegesebb része a brazil szamba és capoeira show, valamint Pál Dénes koncertje volt, amelyet ezúttal is bál zárt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában