Figyelemfelhívás

2023.03.19. 15:40

Közlekedésbiztonsági akciót tartottak a motoros polgárőrök

A Gondoskodás éve jegyében közlekedésbiztonsági akciót rendezett a Szekszárdi Polgárőr Egyesület motoros járőreivel szombaton.

Brunner Mónika

A Szekszárdi Polgárőr Egyesület motoros járőrei (Fotó: K. A.)

A szekszárdi Béla király téren gyülekeztek, majd Tolnán, Faddon, Dunaszentgyörgyön, Pakson, Madocsán, Bölcskén áthaladva Dunaföldvárig motoroztak, ahol a Tolna Vármegyei Polgárőr Szervezetek Szövetségének irodájánál fejezték be útjukat. 

Az eseményen motorral felvonult Zsikó Zoltán, a Tolna Vármegyei Közgyűlés alelnöke, a bátaszéki polgárőrség tagja és támogatója, aki két kisfiát is magával vitte az útra. 

Sztronga Bettina, a vármegyei szövetség Szekszárd járási koordinátora lapunknak elmondta, hogy Dunaföldváron a sióagárdi és bátaszéki polgárőregyesületnek elektromos robogókat ajándékoztak. 

A szombati közlekedésbiztonsági akcióval fel akarják hívni a motorosok figyelmét, hogy megfelelően készüljenek fel az idei szezonra. Fontos, hogy a motorok műszaki állapota alkalmas legyen a közúti közlekedésre, ugyanilyen fontos a motoros védőruházat, és az is, hogy figyeljék az időjárás előrejelzést. 

Hozzátette, számítanak az autósokra is, hogy a jó idő beköszöntével jobban figyelnek a motorosokra kanyarodásnál, előzésnél. Elmondta, hogy természetesen a motorosokra is vonatkoznak a KRESZ szabályai: lakott területen a megengedett sebesség ötven kilométer óránként, lakott területen kívül pedig kilencven. 

– Alapvetően motorral közlekedni már szabadságérzetet ad. A motorosok rutinpályákon tudnak a megengedett sebesség felett gyorsulni, vagy versenymotorokkal versenyeken tudnak indulni, ha van rá lehetőségük – tette hozzá. 

Sztronga Bettina elmondta, hogy Szekszárdon harmincnégy polgárőr lát el szolgálatot, közülük tizenegy motoros. A motoros tagozatuk 2021-ben alakult. 

A motoros polgárőröknek lehetőségük van vezetéstechnikai tréningre a rendőrség közreműködésével, valamint a közös munkára járőrszolgálatok, közlekedési akciók során. Hozzátette, remélik, hogy pozitívan fogadják a motoros polgárőrök jelenlétét, amely a közlekedés biztonságát segíti.

Dr. Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) elnöke a szövetség honlapján található köszöntőjében az szerepel, hogy a polgárőrség létrejötte, kialakulása törvényszerűnek, szükségszerűnek tekinthető. Ez volt a lakosság válasza a bűnözésben történt mennyiségi és minőségi "robbanásra". 

A lakosság biztonságérzete látványosan romlott, új típusú bűncselekmények jelentek meg: kábítószerekkel való visszaélés, prostitúció, védelmi zsarolások, fegyveres rablások. A lakosságközeli bűncselekmények közül a vagyon elleniek a duplájukra nőttek.  Ezek a változások eredményezték a polgárőrség létrejöttét. 

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában