Nemzetiségi nap

2023.11.19. 18:47

Átadták a németségért díjakat (galériával)

Egyre nehezebb az utánpótlás biztosítása, de hiszek benne, hogy lesz még Tolnának is német nemzetiségi tánccsoportja, és hogy fiatalok is énekelnek majd a nemzetiségi énekkarokban – mondta Fülöp Mónika, Tolna Város Német Nemzetiségi Önkormányzatának elnöke a 29. alkalommal megrendezett tolnai német nemzetiségi napon, a Lovardában.

Steinbach Zsolt

Átadták a németségért díjakat Tolnán

Fotó: Kiss Albert

A német önkormányzaton mindenesetre nem múlik a helyi németség kultúrájának, hagyományainak ápolása, ami a nemzetiségi napnak is fő célja. Emellett számos eredménnyel is büszkélkedhet a német önkormányzat. Például, hogy jelentős előrelépés történt a mözsi többfunkciós alkotóház kialakításában, többek között a települési önkormányzat támogatásával. 

A kapcsolat a nemzetiségi és a települési vezetés között egyébként is nagyon jó. Appelshoffer Ágnes, Tolna polgármestere a nemzetiségi napon többek között arról beszélt: boldog, hogy a városban sok gyerek részesül nemzetiségi oktatásban, ismerkedve a német nyelvvel, a német kultúrával. 
Mindkét vezető felhívta a figyelmet a jövő évi nemzetiségi választásokra. Fülöp Mónika azt kérte, aki elhivatottságot érez magában a németség iránt, regisztráltassa magát képviselő-jelöltnek.

A hivatalos ügyek mellett a nemzetiségi napon persze elsősorban a zene és a tánc került előtérbe. A program pedig azt bizonyította, hogy bár nehéz, de nem lehetetlen az utánpótlás biztosítása: a fellépők többsége ugyanis fiatal volt. Táncos-zenés műsort adtak a tolnai Gesztenyéskert óvodások, az Eötvös utcai iskolások.

Édesapjával muzsikált a 10 éves szálkai harmonikás, Pappert Anna. Felléptek a bonyhádi Kränzlein fiatal táncosai és a mohácsi Donau Krainer Zenekar is fiatalemberekből áll. Ugyanakkor a tapasztaltabb korosztály is képviseltette magát: a Tolnai Német Nemzetiségi Baráti Kör és a Mözsi Német Nemzetiségi Klub énekkara szintén fellépett. 

A nemzetiségi napon adták át a német önkormányzat által 2020-ban alapított Tolna Város Németségéért díjat. Idén Bernáthné Koch Erika, a Pitypang óvoda immár nyugdíjas német nemzetiségi óvodapedagógusa és az 1988-ban alakult, jelenleg Ádám Imréné vezette Tolnai Német Nemzetiségi Baráti Kör érdemelte ki az elismerést.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában