Hajdan

2023.12.26. 19:00

Dunába fulladt egy fiú

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna vármegyéből.

Szeri Árpád

Illusztráció: Shutterstock

110 ÉVE áldozatot követelt a Duna – írta meg a tragikus esetet a Tolnamegyei Közlöny 1913. december 28-i száma. „Folyó hó 
21-én délután Faddon több fiú a Dunára ment csúszkálni. A gyenge jég azonban beszakadt alattuk és az egyik fiú elmerült a vízben. Egy másik segítségére odaszaladt, azonban ő is beszakadt, de nem veszítve el lélekjelenlétét, óriási vesződség árán fel tudott a jégre kapaszkodni. Megmaradásához kevés a remény. Az előbbi azonban – Pálinkás Mihály – a vízbe fút és holttestét egy órával később tudták a Dunából kivenni. Így szerez több gyermek szüleinek örökös gyászt, az ilyesféle ostoba mulatságokkal."

110 ÉVE ugyancsak beszakadt a jég egy fiatalember alatt, aki azonban szerencsésen megmenekült – írta meg a Tolnamegyei Közlöny 1913. december 28-i száma. „A szekszárdi vám ház melletti befagyott sármederben múlt vasárnap Varga Pál kanász bojtár vígan csuszkáit, míg végre a jég beszakad alatta. Kákonyi Ferenc kocsis látva a veszedelembe jutott fiút, hasoncsuszva egy deszkát nyújtott neki, melynek segítségével szerencsésen kimenekült a jeges fürdőből."

110 ÉVE óriási botrány színhelye volt Szekszárdon a Sédpatak utcai örömtanya – közölte a Tolnamegyei Közlöny 1913. december 28-i száma. „A megvadult, szesz és szerelemgőztől nekidühödött szerelemkufár – az intézet bérlője – és munkatársai illetve munkatársnői botrányos módon úri embereket szidalmaztak, majd tettleg is bántalmaztak, amiért nem űzhetik még féktelenebbül mulatozásaikat. A szent karácsony ünnepi hajnalán a botrány felverte az utcát. Körülbelül egy éve, hogy kértük az örömháznak félreesőbb helyre való kilakoltatását, s ma nem hogy itt van a város közepén, – de ki akarja már verni a városból a – vármegyét is."

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában