Környezetvédelem

2024.04.25. 20:00

A Föld Napja alkalmából közel százhetven gyerek vetélkedett Bonyhádon

Bonyhád Város Önkormányzata és a Vörösmarty Mihály Művelődési Központ csatlakozva a Föld napi mozgalomhoz, közösen valósította meg idén környezetvédelmi rendezvényét április 22-én, mely rengeteg látogatót vonzott.

Farkas Eszter

Filóné Ferencz Ibolya polgármester, a helyi önkormányzat nevében ültette el a japán fűzfát a Kaszinókertben (Fotó: Ruip Gergő)

Idén immár 34 éve, hogy Magyarországon is megünnepeljük és aktívan cselekszünk a Föld Napja alkalmából. Április 22-én országszerte szerveznek rendezvényeket, azért hogy az emberiség - és az egyes ember is - mérlegelje, hogyan bánik környezetével, mit tesz azért, hogy a természet és benne az ember egészségesebb legyen. Továbbá, hogy mit teszünk azért, hogy a természeti értékek megmaradhassanak.

– A Föld napi mozgalom egyik kulcskérdése: Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot? - hangzott el a kérdés a rendezvény megnyitóján.

Az eseményen Filóné Ferencz Ibolya, polgármester köszöntötte a megjelenteket és egyben felhívta a figyelmet környezetünk védelmének fontosságára. A program keretében, a megnyitót követően a Kaszinókertben ültettek el egy japán füzet, valamint egy madáretetőt is elhelyeztek.

Palánta csere-berével kezdődött

A rendezvényt több éve szervezi már a helyi művelődési központ a Föld Napja alkalmából, melynek keretében többek közt palánta csere-bere akciót is hirdet. Erre évről-évre egyre több a jelentkező és az érdeklődő. 

– Az idén februárban kezdtem itt dolgozni, és már alig vártam, hogy valami újat, nagyobb lélegzetű dolgot elindíthassak - tájékoztatta lapunkat Vercse Ágnes, a program szervezője. Így merült fel bennem, hogy a gyerekeknek vetélkedőt szervezek a környezet védelmével kapcsolatosan. Öt állomást alakítottam ki, melyek az alábbi neveket viselték: szelektív, fák és növények, madarak, méhek és a totó.

A szervező elmondta a vetélkedő mellett kézműves asztalokat is kihelyeztek, ahol a gyerekek papír földgömböt színezhettek, illetve találós kérdésekre válaszolhattak, melyek megoldásáért cukorkát kaptak. Játék sarkot is létrehoztak, ahol a kicsik természetes, vagy újrahasznosított anyagú játékokkal játszhattak. A rendezvényt a helyi iskolákban hirdették meg, amin végül nyolc osztály, huszonhét csapata (hat fős), tehát összesen több mint százhatvan harmadik és negyedik osztályos gyerek vett részt.

Nagy érdeklődés fogadta a vetélkedőt

– Sikeres volt a „Játszva tanulj” környezetvédelmi vetélkedő. Nem a versenyzés volt a lényeg, hanem a részvétel, az érdeklődés és a tanulás. Az öt állomás végén minden diák kapott egy almát, a csapatok emléklapot, az osztályok egy  fotót, melyet Ritzel Zoltán természeti képeiből válogattunk össze. A feladatok befejeztével a vetélkedő elismerő emléklapjait és ajándékait Steiner Krisztián, a Bonyhádi Általános Iskola főigazgatója adta át. A hirdetést olvasva a helyi önkormányzat csatlakozott a programunkhoz, így a TeSzedd  akcióval és egy fa ültetésével vált közös programmá a művelődésiház és az önkormányzat Föld Napi rendezvénye.

Nemcsak a gyerekeknek kedveztek a szervezők, a felnőtteket a Te szedd -Önkéntesen a tiszta Magyarországért- akcióval és palánta csere-berével várták. A szervezők hálásak mind az önkormányzatnak, mind a helyi vállalkozásoknak és magánszemélyeknek, akik a program mellé álltak.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában