Ukrán menekültek

2024.04.24. 08:05

Nemzetközi menekültügyi szakemberek jártak Bonyhádon

Az amerikai kormány Közép-Európai régióért felelős regionális menekültügyi koordinátora járt a Tolna vármegyében élő, ukrán területről érkezett menekülteket segítő Laurus Alapítványnál.

Gazsó Rita

A Laurus Alapítvány számtalan módon támogatja a menekülteket, akik Bonyhádon kívül Szekszárdon, Pakson, Dombóváron, Szálkán, Nagykónyiban, Szakályon, Váralján és Kétyen élnek (Fotó: Kirchné Máté Réka)

Magasszintű menekültügyi szakemberek csoportja látogatott el csütörtökön Bonyhádra, a Laurus Alapítványhoz, amely 2022. február 26-a, vagyis az orosz-ukrán háború kirobbanását követő napok óta segíti az ukrán térségben élőket, az onnan érkezőket. 

Dudás Olgától, a szervezet kuratóriumi elnökétől megtudtuk, az utóbbi két évben folyamatosan támogatják a Tolna vármegyébe érkezett menekülteket. Jelenleg 38 családról, összesen 102 főről van szó, akik a vármegye több településén, Bonyhádon kívül Szekszárdon, Pakson, Dombóváron, Szálkán, Nagykónyiban, Szakályon, Váralján és Kétyen találtak otthonra. A Laurus Alapítvány számtalan módon támogatja a menekülteket: havonta élelmiszerből és higiéniai termékekből álló adományt biztosít a családok számára, óvodai és iskolai felszerelések beszerzésében, a gyermekek ruhatárának kiegészítésében, sőt a magyar nyelvi és tantárgyi felzárkóztatásukban is segít. Emellett mentoraikkal közreműködnek az eltűnt hivatalos iratok pótlásában, a munkaképes korúak álláskeresésében, de az átélt traumák feldolgozásában is igyekeznek segíteni számukra.

A bonyhádi szervezet központjába érkezők között volt Scott Lang, az amerikai kormány Közép-Európai régióért felelős regionalis menekültügyi koordinátora, Nicole Epting az UNHCR-tól, vagyis az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának képviseletvezetője, Stephanie Woldenberg, vezető menekültvédelmi munkatárs. A szakemberek azért érkeztek, hogy tapasztalatot szerezzenek az alalpítványnál nemzetközi támogatások segítségével folyó terepmunkáról. 

Simon Ernőtől, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának magyarországi szóvivőjétől megtudtuk, az elmúlt két évben az ENSZ-en és további partnerszervezeteken, alapítványokon, különböző államokon, magánszemélyeken, cégeken keresztül elég komoly összegeket juttattak el az ide érkezett menekültek megsegítésére. Igen jelentős összegekről van szó, ezért rendszeresen, évente akár többször az elviszik az adományozók képviselőit olyan projektek helyszíneire, ahol a tőlük kapott támogatásból végzik a feladatukat, annak érdekében, hogy megtekinthessék, hogyan, milyen hatékonysággal és kiknek a javára fordítják a kapott támogatást. 

– A Bonyhádra látogató küldöttséget az amerikai külügyminisztériumhoz tartozó, adományok szétosztásával és a felhasználás ellenőrzésével foglalkozó irodájának menekültügyi koordinátora, Scott Lang vezette. A csoport több helyre is ellátogatott csütörtökön. Amennyiben mindent rendben találnak, akkor ebből a forrásból is folytatódhat az adományozó, támogató tevékenység – mondta a látogatás hátteréről Simon Ernő.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában