Rácsos műanyaglap helyett, esztétikus fatálca

2024.05.14. 10:42

Forradalmi változás az éremtárolásban?

Ahogy a konyhában forradalmi változást idézett elő a mikrohullámú sütő megjelenése, elképzelhető, hogy az éremgyűjtésben – illetve az érmek tárolása, „tálalása”, bemutatása terén is – nagy ugrás következik be. A bonyhádi Szőts Tihamér vékony falapokból készít dekoratív éremhordozó tálcákat. Ötletes műveit először egy paksi érmes rendezvényen mutatta be.

Wessely Gábor
Szőts Tihamér egy paksi rendezvényen mutatta be éremtartóit (A szerző fotója)

– A bélyeg- és az éremgyűjtőknek is megvannak a megszokott albumjaik és más tárolóik az anyagaik elhelyezésére. Mi indokolta az újítást?

– Az érmesek általában rácsos, átlátszó műanyaglapokból álló albumokat használnak – vázolja a helyzetet Szőts Tihamér. – A zsebecskék mérete egy-egy oldalon egyforma, ezért behatárolt, hogy milyen átmérőjű érem tehető beléjük. Például, ha a jelenleg forgalomban lévő fémpénzeket nézzük: nem tudjuk a sorozatot bemutatni egy oldalon, mert az ötforintos mellé nem fér oda a kétszázas. Nálam pont akkorák a fatálcán a mélyedések, amekkora az érem. Esetenként díszítem is a felületet, például egy címerrel, vagy felirattal, és így esztétikus látvány tárul a szem elé.

– Ez saját ötlet, vagy más is készít ilyen tartókat?

– Műanyagtálcás megoldásokkal már találkoztam, de én a fa mellett döntöttem, mert ez, főleg a régi érmeknél egyfajta patinásságot kölcsönöz a bemutatott anyagnak. Kísérletezgetek vele már egy ideje, s most, a paksi érmes vándorgyűlésen tettem ki először az érdeklődők elé. Tíz éve vagyok aktív gyűjtő, a megyei csoport vezetőségi tagja, tudom, hogy sokakat foglalkoztat az igazán jó prezentáció lehetősége.

– Hogyan fogadták ezt az újdonságot a gyűjtőtársak?

– Tetszik nekik, volt, aki vett is belőle, de nyilvánvalóan idő kell arra, hogy elhatározzák magukat a váltásra. Az eddigi tárolási módszerekkel való szakítás nem megy máról holnapra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában