Előadás

2024.05.09. 17:00

Gyakorlati tudnivalókat osztottak meg a civilekkel

Segítséget nyújtott a bürokrácia útvesztőjében eligazodni kedden délután a Szekszárdi Törvényszék és a Tolna Vármegyei Civil Központ közös rendezvényén dr. Fekete Szilvia Anna és dr. Kiss Annamária törvényszéki bírósági titkár.

Szepesi László

A tájékoztatón szó volt az egyesületek, alapítványok megszüntetésével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról is (A szerző fotója)

A bő félszáz érdeklődőt Berta Zoltán, a Civil Központ elnöke köszöntötte, ugyanis feladatuknak tekintik, hogy a civil szervezeteket tájékoztassák a törvényi változásokról, segítsék, hogy a folyamatosan változó jogi környezetben naprakészek legyenek. Ezért a Dunamenti Polgári Egyesület, mint a Tolna Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ címbirtokosa, évente több alkalommal is rendez szakmai fórumokat, tájékoztatókat, előadásokat. Ez alkalommal a törvényszék szakembereit kérték fel a tájékoztatásra.

A törvényszéken leggyakoribb a civil szervezetek nyilvántartásával kapcsolatban a változás bejegyzési eljárás. Ezért előadásuk nagyobb részében erről beszéltek. Arról, hogy az egyesületeknek, illetve az alapítványoknak mikor kell egyáltalán változás bejegyzési kérelmet benyújtani a nyilvántartást vezető bírósághoz, s hogy azt milyen módon tehetik meg. 

Vetített képeken megmutatták a szorgalmasan jegyzetelő hallgatóságnak, hogy milyen nyomtatványt kell ehhez használni, s hogy ezeket hogyan kell helyesen kitölteni. Szóltak a leggyakrabban előforduló hiányosságokról, a szükséges mellékletekről, a bíróság központi internetes oldalán elérhető okirat sablonokról, amelyek megkönnyítik a munkát. A tájékoztatón szó volt az egyesületek, alapítványok megszüntetésével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról, mert ilyenek nagy számban előfordulnak napjainkban is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában