Hajdan

2024.05.15. 14:42

Sok helyen komoly károkat okozott az éjszakai lehűlés

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna vármegyéből.

Szeri Árpád

Illusztráció: Getty Images

120 ÉVE Múlt vasárnap d. e. 9 órakor jelent meg a sárközi nagyszámú küldöttség Boda Vilmos országgyűlési képviselő vezetése alatt Dőry Pál alispánnál, hogy a Sárközbe vezető út kikövezését kérjék. A derék sárközi magyar emberekből álló küldöttség szónoka Boda Vilmos volt, aki előterjesztette a sárköziek méltányos kérelmét. Nagy lelkesedést és örömet okozott a kérelmezők között az alispán szép beszéde, aki megígérte a kérelem teljesítését. (Tolnamegyei Közlöny 1904. május 12.)

120 ÉVE A bonyhád-táji tehén országszerte híres és ebből a fajból igen sokan vidéken előszeretettel ígérkeznek tenyészteni. Most négy éve, hogy a délvidéki gazd. egyesület tagjai közül vásároltak igen sokan bonyhádi teheneket, újabban a Szepességben kísérleteznek a bonyhád-táji faj tenyésztésével. A Szepességben földink: Lukács Iván, Csáky Kálmánné grófné szepes-újvári uradalmainak titkára csinál nagy propagandát a bonyhád-táji teheneknek. Lukács Iván most két napon át Bonyhádon és annak környékén tartózkodott és Csáky Kálmánná grófné megbízásából 60 drb tenyész-tehenet vásárolt. A tehenek darabonként átlag 600 koronába kerültek. (Tolnamegyei Közlöny 1904. május 12.)

120 ÉVE Május 7-ére virradó éjjel a levegő annyira lehűlt, hogy a paksi homokszőlőkben sok helyütt – a mélyebb fekvésű helyeken – nagy kárt okozott az erős dér. S még csak ezután következnek a kritikus napok, melyektől a szőlősgazdák már előre fáznak, annyival is inkább, mert az április jó meleg időjárás folytán a szőlők szépen előrehaladtak a fejlődésben s bő terméssel kecsegtetik a gazdákat. (Tolnamegyei Közlöny 1904. május 12.)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában