Vár a megye!

2024.05.17. 20:00

Értékteremtés, hagyományőrzés a Tolna Vármegyei Értékek Napján

Összetartozás, hagyományőrzés, gasztrokultúra – ebben a szellemiségben zajlott a jubileumi Tolna Vármegyei Értékek Napja. Ahogyan azt korábban röviden már megírtuk, idén Madocsa adott otthont a tizedik értékek napjának, amelyen több mint negyven Tolna vármegyei településről csaknem hatszáz fő volt jelen. Az eseményen bejelentették a legújabb tolnaikumokat és átadták az Érték-díjat is.

Wessely Judit

Tizedik alkalommal rendezte meg a Tolna Vármegyei Önkormányzat a Vár a megye! – Tolna Vármegyei Értékek Napja elnevezésű eseményt május 17-én. Habár éjszaka rengeteg eső esett, ez nem szegte kedvét annak a hatszáz résztvevőnek, akik a vármegye negyvennégy településéről érkeztek a rendezvényre, amelynek minden évben más település ad otthont. A jubileumi eseménynek ezúttal az idén 1000 éves Madocsa volt a házigazdája. 

Madocsán látta vendégül a vármegyei önkormányzat a településeket a Tolna Vármegyei Értékek Napján. Fotó: Molnár Gyula
Madocsán látta vendégül a vármegyei önkormányzat a településeket a Tolna Vármegyei Értékek Napján. Fotó: Molnár Gyula

Az eseményt Fehérvári Tamás, a Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke nyitotta meg. A rendezvényen Süli János, a térség országgyűlési képviselője köszöntötte a megjelenteket, majd Baksa Ferenc, Madocsa polgármestere, stílusosan népviseletben beszélt az összetartozás, hagyományőrzés fontosságáról. Ennek jegyében a rendezvényen fellépett az 1995-ben alakult Bölcskei Női Kar, majd Kuti Jana, a Tolna Vármegyei Népművészeti Egyesület tagja bemutatta a madocsai népviseletet és a Madocsai Református Általános Iskola kórusa, valamint a medinai Shisha Caféé is színpadra állt. 

Mozgalmas volt a jubileumi esemény

A színpadi programokon túl is mozgalmas volt a jubileumi esemény: a résztvevők a Dunán az összetartozást jelképező koszorúkat bocsátották útjukra. Természetesen sor került az elmaradhatatlan, minden évben nagyon népszerű vetélkedőre is, amelynek ezúttal a Duna adta a témáját. A Nemzeti Művelődési Intézet Tolna Vármegyei Igazgatóságának közreműködésével zajlott Kalandok a Duna mentén című vetélkedőben a népszerű paksi futballistával Böde Danival is találkozhattak a versenyzők. A megmérettetésen tizenkilenc települési önkormányzat csapatai mérkőztek egymással. A legjobb Gyönk-Szárazd-Varsád közös csapata lett. 

Mindeközben a településeket bemutató standoknál rotyogott az étel a bográcsokban. Mindenki a saját településéről hozott valamilyen gasztronómiai különlegességet, amelyet szakértő zsűri értékelt. Az ebédhez a színpadon szólt a nóta a Rajkó Zenekar művészeti vezetője, Nyári László prímásnak és Szávolovics Gabriella aranykoszorú díjas nótaénekesnek köszönhetően, akiket a Madocsai Hagyományőrző Néptánc Egyesület követett. 

Kiemelt Vármegyei Értékek, a Tolnaikumok

Délután került sor a kiemelt Vármegyei Értékek, a Tolnaikumok ünnepélyes bejelentésére és az értékdíjak átadására.  A Tolna Vármegyei Értéktár Bizottság minden évben a nagy számú vármegyei érték közül kiemeli a legrangosabbakat, és ezeket úgynevezett Tolnaikummá minősíti. Eddig huszonhét kiemelt vármegyei értékről döntött a bizottság, amelyeket idén újabbak követnek: a Tolnaikumok sorát gyarapítja ezentúl a Bonyhádi Perczel-Kúria és a Kapos-Koppány Menti Pille.  

A Tolna Vármegyei Értéktár Bizottság idén Érték-díjat adományozott a Györkönyi Települési Értéktár Bizottság számára a szervezet általa végzett kiemelkedő értékgyűjtő tevékenység, a nemzeti értékek megismertetéséért, népszerűsítéséért végzett elkötelezett munka elismeréseként. 

A legszebb standért járó elismerést Kölesd-Kistormás-Medina-Harc közös standja érdemelte ki, míg a legjobb ételt a bogyiszlóiak készítették. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában