Jegyzet

2024.05.22. 09:17

Tragikus valóság

Óvodáskorú gyermekem mindene a tűzoltóság.

Révészné Hanol Erzsébet

Illusztráció: Getty Images

Könnyedén beazonosítja milyen típusú tűzoltóautót lát, ismer jó pár szakfelszerelést, tudja mire valók, és azt is, hogy otthonunk óvása érdekében nem hagyunk égve, felügyelet nélkül gyertyát. Ennek megfelelően nagyon szeret tűzoltósat játszani, és ehhez vezényel. Kiadja a riasztást, közli, hogy mi ég, és pattanhatunk az autóba, hogy a helyszínre robogjunk, majd villámgyorsan eloltsuk a tüzet, és ha kell, a bent rekedt személyt is kimentjük. A játéknak persze mindig happy end a vége, nem úgy mint a valóságban.

A számtalan sikeres beavatkozás és életmentés mellett időről időre történnek tragikus esetek, amikor hiába a tűzoltók igyekezete, életet követelnek a lángok. Májusig két áldozata volt vármegyénkben a lakástüzeknek, az elmúlt napokban pedig újabb két ember vesztette életét. A tűzoltóság részéről ilyenkor mindig felhívják a figyelmet a füstérzékelő készülékek fontosságára, és így teszünk most mi is, azt remélve, hogy sikerül megelőzni további tragédiákat.

Az egyik legnagyobb veszélyt a füst belégzése jelenti, amely gyors és végzetes rosszullétet idéz elő. Egy korszerű készülék azonban már a kezdeti szakaszban hangosan jelez, esélyt adva a menekülésre. Ez különösen a már idős, egyedül élő, nehezen mozgó emberek számára lehet rendkívül hasznos, a legújabb készülékek pedig akár az okostelefonra is küldenek jelzést. Megéri áldozni rá az idős hozzátartozók védelme érdekében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában