Új látás művésztelep

2021.12.02. 16:20

Három év termésének legjavából válogattak a tamási kiállításra

Brunner Mónika

Fotó: Beküldött képek

December tizenkettedikéig, jövő hét végéig még látogatható az ”Új Látás” művésztelep elmúlt három évének munkáiból összeállított, válogatott kiállítás a Tamási Galériában. Az 1970-es években a Tolna megyei Kölesden indult el a Látásbrigád nevű mozgalom azzal a céllal, hogy a kortárs képzőművészetet közelebb vigye a közönséghez. Az akkori kezdeményezés szellemi utódjának tartja magát az Új Látás művésztelep. Mindezekről a Tamási Művelődési Központ tájékoztatta lapunkat.

A kulturális intézmény azt is ismertette, hogy a Szabó Dezső-ösztöndíjasok és Tolna megyéhez kötődő művészek meghívásával indult útjára a művésztelep, amelyet 2019 nyarán, Kölesden rendeztek meg első ízben. A hétnapos alkotótáborokat professzionális képzőművészek részvételével szervezték, akiket az alkotói szabadságuk megőrzése mellett a Tolna megyéhez kötődésük megjelenítésére kérték fel. Az első ilyen alkotóhét vezető témája az identitással volt kapcsolatos, és hívószava az „Új látás” volt.

A második alkotó hetet Sárszentlőrincen tartották, amelynek témája a „Túl a bezártságon” volt, a világjárvány első hulláma utáni időszakra reagálva. A harmadik témahetet pedig az idén nyáron tartották Medinán, az elkészült alkotások a „Sodrásban” jeligére készültek el.

A tárlat kiállító művészei: Azúr Kinga, Bereczki Kata, Demjén Ferenc Zoltán, Fusz Mátyás, Gáspár Gyula, Göttlinger Fanni, Jánosi Kata, Kiss Gábor Dániel, Könyv Kata, Kristófy Dániel, Lenkes Ildikó, Lengl Orsolya, Orsós Bence és Zirczi Judit.

A kiállítást Könyv Kata festőművész az alkotótáborok szakmai vezetője nyitotta meg novemberben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában