Német Nemzetiségi Nap

2024.05.16. 21:46

Kétezer látogató, kétszáz fellépő gyermek Pakson

Mintegy kétezer látogató vett részt a 24. alkalommal megrendezett paksi Német Nemzetiségi Napon. Ez a legnagyobb eseménye a paksi németségnek. Felnőttek és gyerekek számára egyaránt fontos ez az esemény, éppen ezért idén csaknem kétszáz gyermek lépett színpadra a nemzetiségi napon.

Wessely Judit

– Az ember elidegeníthetetlen joga ott élni, ahová született, abban a kultúrában, abban az országban, azon a településen, ami az otthona – mondta Leber Ferenc, Paks alpolgármestere május 11-én a Német Nemzetiségi Napon. – Ma is sok német kötődésű család él Pakson, akik nemcsak nevükben, hanem népszokásaikban is megőrizték a nemzetiségi kultúrát. Fontos, hogy a múltat tovább vigyük, ennek egyik eszköze ez a nagy múltú német nemzetiségi nap. 

Fotó: Molnár Gyula

Leber Ferenc hozzátette, a paksi önkormányzat fontosnak tartja a nemzetiségek önazonosságának megőrzéséhez szükséges nevelés, oktatás biztosítását, a hagyományőrző szervezetek működésének támogatását. 

A nemzetiségi napot 24. alkalommal szervezte meg a paksi német nemzetiségi önkormányzat. A Táncsics parkban megrendezett eseménynek csaknem kétezer látogatója volt. A paksi német nemzetiségi családok, szervezetek mellett többek között Győrből és Veszprémből is érkeztek érdeklődők. Az eseményen csaknem kétszáz gyermek lépett színpadra. 

– Az a célunk, hogy a gyerekek a színpadon is megmutathassák azt, amit a német kultúráról tudnak, legyen az tánc, ének vagy mondóka, mert akkor fogják magukénak érezni mindezt, akkor fogja érdekelni őket a német kultúra – emelte ki Féhr György. A paksi német nemzetiségi önkormányzat elnöke hozzátette, nagy alapossággal szervezik meg évről évre az eseményt.  

Idén a Roger Schilling Fúvószenekar és paksi általános iskolák diákjai, a Paksi Napsugár Óvoda óvodásai mellett színpadra lépett a Paksi Német Nemzetiségi Tánccsoport és 18. alkalommal a Hímesházi Sonnenblumen Kórus is. A német nemzetiségi hagyományok nem csupán a színpadon, hanem a gasztroélmény formájában is megjelentek a dunakömlődi Sváb Ízőrző Portának köszönhetően. A programot a Kier Krain Zenekar közreműködésével zajló sváb bál zárta. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában