Sakk

2022.03.25. 07:30

A záróforduló dönt az aranyról

Vasárnap a bajnoki cím bebiztosításának reményével utazott Kaposvárra a Decs 1990 SE csapata, hiszen az utolsó helyezett ellen 9–3, vagy nagyobb arányú győzelem esetén már csak matematikailag lehetett volna behozni őket.

T. N.

Illusztráció: Shutterstock

Dr. Papp Csaba elég egyszerű céllal, viccesen ültette le csapatát: „Minimum 9–3-ra kell nyerni, különben nincs ebéd!” – mondta a csapatvezető.

 

Két óra játék után azonban messze nem a sárköziek kedve szerint alakultak a partik. B. Garai Lehel magabiztosan hozta a pontot, az utolsó táblán viszont az első NB-s meccsét játszó Matejcsek Vajk sajnos túlizgulta a partiját és vereséggel mutatkozott be. Eközben Horváth Balázs és Hölczl Attila is döntetlenben egyezett meg ellenfelével. Igazán biztató, biztos pontnak látszó állás ekkor nem volt. 

 

A harmadik óra vége feléhez érkezve azonban Nagybiró László, Kiss Lajos, Barbarics Tamás és Szuhai Balázs is egész pontot szállított, míg Balázs Imre neve mellé fél pont került. Ezután jöttek a pofonok: Gál Péter vesztésre rontotta állását, míg B. Garai Etelka egy kimondottan puskaporos mérkőzésből végül vereséggel állt fel. Ekkor már csak az első táblán ment a játék: Taskovits István „nyúzta” ellenfelét. A rutinos FIDE-mester nem engedte ki az előnyét, a tőle megszokott higgadtsággal értékesítette állását, amivel beállította a 7,5 pontos decsi győzelmet. 

 

A bajnoki cím sorsa az utolsó fordulóban fog eldőlni, de a Decs szerencséje, hogy április 10-én Baja–Szentlőrinc ki-ki mérkőzést rendeznek, míg a sárköziek a hullámzó Komló csapatát fogadják. 

 

NB II, Asztalos csoport. 
Kaposvári Bástya SE–Decs 1990 SE 4,5–7,5
Teljes pontot szereztek: Taskovits István, Nagybiró László, Kiss Lajos, Szuhai Balázs, Barbarics Tamás, B.Garai Lehel.
Döntetlent értek el: Horváth Balázs, Balázs Imre, Hölczl Attila. 
 

A bajnokság állása (pont): 
1. Decs 61,5, 
2. Szentlőrinc 60 
3. Nagyatád 59
4. Baja 58,5
5. Marcali 44 
6. Komló 42
7. Gárdony 42
8. Rácalmás 41,5
9. Karmin PSSE 38
10. Kaposvár 32,5 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!