Kajak-kenu

2024.04.04. 16:00

Melegebb éghajlatra küldték edzőtáborba a paksiakat

Három hetet Dél-Afrikában, majd néhány nap itthonlét után újabb három hetet Törökországban edzőtáboroztak az Atomerőmű SE kajakosai és kenusai Bedecs Ferenc szakosztályvezető irányításával.

Berg Sándor

Javában készülnek az előttük álló kihívásokra a paksi egyesület kiválóságai. Egy hét itthoni felkészülés után február közepén Dél-Afrikába, Pretoriába utazott Hodován Dávid, Juhász István, Kollár Kristóf (mindhárman kenusok) és a kajakos Vajda Bence. A háromhetes edzőtábor után négy napot szeretteik között töltődhettek fel, majd újabb három hétre a törökországi Belekbe utazott tovább a csapat, ahol Vajdát Besenyei Ádám váltotta.

A Dél-Afrikába utazó különítmény: balról Vajda Bence, Hodován Dávid, Juhász István és Kollár Kristóf
Forrás: Atomerőmű SE

„Az időjárás februárban kedvezett annyira, hogy a fiúk 80-90 kilométert már beletegyenek idén a hajókba, így nem hideg kézzel kellett kiutaznunk Dél-Afrikába – fogalmazott portálunknak Bedecs Ferenc. – Ott nemcsak a nyári időjárással, de 

a tengerszint feletti ezerkétszáz méteres magassággal is meg kellett küzdeni. 

Ezt profik módjára oldották meg a srácok, úgyhogy az első napok után minőségi edzést tudtunk tartani, ahol a vízi alapozás mellett a megfelelő kondicionális munkát is elvégezhettük” – tette hozzá az Atomerőmű SE kajak-kenu szakosztályának vezetője, elárulva azt is, hogy a sportolók a három hét alatt közel négyszáz kilométert lapátoltak.

Paksi kenusok Belekben: Besenyei Ádám (balra), Juhász, Kollár és Hodován
Forrás: Atomerőmű SE

Belekben már fokozták a tempót a paksiak, ahol a Magyar Kajak-Kenu Szövetség jóvoltából már a saját sporteszközeikkel készülhettek.

„Napközben az időjárás megegyezett a magyarországival, annyi különbséggel, hogy kint éjszaka sem hűlt tizenhárom fok alá a hőmérséklet. A szállás, a kiszolgálás és az étkezés is első osztályú volt, így csak a munkával kellett foglalkozni – folytatta Bedecs Ferenc. – Itt már terítéken volt a versenytempó, a rövidebb távok egyesben és párosban, de a gyorsításokról is szólt már ez a három hét Törökországban.”

A paksi hölgyek közül Pupp Noémi jelenleg is Dél-Afrikában evez, míg a maratoni Kiszli Vanda februárban az olaszországi edzőtáborban gyűjtötte a kilométereket.

A továbbiakban már itthon folytatják a felkészülést a férfiak, számukra is az I. Felnőtt kajak-kenu, U23 kenu Válogató versenyt május 1-2-án tartják Szolnokon, az Európai Olimpiai Pótkvalifikációs Versenyt egy héttel később bonyolítják le Szegeden. Az első megmérettetés ezt megelőzően a tolnai Mármarosi Kupa lesz április 20-án.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!