Asztalitenisz

2024.05.01. 11:30

Nagyszerű dolog, ha nem kopik meg a játékszeretet

Amatőr sportolókból álló baráti társaság. A Pincehelyi Asztalitenisz és Tömegsport Egyesület jövőre kettős évfordulót ünnepelhet: 25 éve alapították, és tíz éve jegyezték be a civil szervezetek nyilvántartásába. Bejegyzettként könnyebben élhetnek a pályázati lehetőségekkel. Elnökük Juhász Ervin, titkáruk Örményi János. Utóbbival beszélgettünk.

Wessely Gábor

Sokan járnak pingpongozni a környező településekről is Pincehelyre, ahol kiválóak a körülmények az edzések és versenyek megtartására (Fotó: Kajtár József)

– Fontos, hogy egy baráti társaság bejegyzett egyesületként működjön? 
– Nagy előnye a nyilvántartásban való szereplésnek – mondja Örményi János a Pincehelyi Asztalitenisz és Tömegsport Egyesület titkára –, hogy megnyílnak a pályázati lehetőségek. Tudtunk felszerelést, asztalokat, adogató gépet vásárolni, sőt, a tágabb környezetet is gazdagíthattuk: nyertünk támogatást kültéri pingpongasztara, amit a település lakói használhatnak. 

– Csak helyi versenyeken vesznek részt? 
– Nem, utazunk is, különböző meghívásoknak eleget téve, legtöbbször Dombóvárra, Mágocsra és Szekszárdra. Partnerkapcsolatban állunk távolabbi településeken működő egyesületekkel is: Perbete, Siófok, Balatonszárszó, Algyő. S persze hozzánk is jönnek máshonnan, a versenyeinkre. Ez nem profi sport. Gyakorlatilag egy baráti társaság komolyan vett, rendszeres szabadidős programja. Jövőre leszünk 25 évesek, márciusban volt a 24. Pincehely Kupa. Még a covidos években is megrendeztük. Régebben jónéhány hasonló sportkör működött a környéken, de a többségük megszűnt már. Mi fiatalokat is próbálunk becsalogatni. Nagyszékelyről több gyerek jár az edzésekre. Más településekről is át-átjárnak: Regölyből, Kölesdről, Tamásiból. Minden korosztályból vannak sporttársak, a tizenévestől a hetvenévesig.   

– Hajlandók felkelni a srácok a számítógép mellől? 
– Nem könnyű a helyzetük a szabadidős programokat kínálóknak, de úgy látom, hogy aki elkezdi, megszereti a pingpongot. A körülményeink kiválóak: a pincehelyi művelődési házban tartjuk az edzéseket, hetente kétszer. Sok mozgással járó sport ez, ahol gondolkodni is kell. Fizikai és szellemi kikapcsolódás. Én 62 éves vagyok, s még nem kopott meg bennem a játékszeretet. 

– Mikor lesz a következő megmérettetés? 
– Augusztusban rendezünk egy meghívásos versenyt. Körülbelül 30-40 sporttársat kérünk majd fel a részvételre.

Olimpikon is van köztük

A Pincehelyi Asztalitenisz és Tömegsport Egyesületet taglétszáma 46 fő. A tizenéves kisdiáktól a hetven pluszos nyugdíjasig minden korosztály képviselteti magát. Korszerű körülmények között tartják az edzéseket és versenyeket a helyi művelődési házban. Vannak kiemelkedő sikert elért versenyzőik is. Kajtár Eszter háromszor nyerte meg az országos diákolimpiát. Kovács Zsuzsa a XII. Nyári Speciális Olimpián, Sanghajban, női párosban első, egyéniben negyedik lett (2007). Kiss Tamás a berlini speciális olimpián egyéniben aranyérmet nyert (2023). 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!