Labdarúgás

2024.05.15. 21:27

Nem volt elég kilencven perc, jöhet a hosszabbítás a kupadöntőben!

Nem született gól a Mol Magyar Kupa döntőjében, jöhet a hosszabbítás a Puskás Arénában.

Teol.hu

Sosem volt még ennyi néző a Magyar Kupa döntőjén, mint szerda este a Puskás Arénában. Jó volt szétnézni a impozáns létesítményben, amelyben alig akadt szabad ülőhely. Két éve, amikor szintén a Paks és a Fradi vívta a finálét, majdnem negyvenezren szurkoltak a helyszínen, most több mint ötvenezren gondolták úgy, hogy tévés közvetítés ide vagy oda, vétek lenne kihagyni a finálét. 

Parádés tűzijátékkal kezdődött a meccs, a Fradi drukkerei jó pár zöld és fehér rakétát lőttek az égbe, majd egy csodás élőképen írták ki, hogy „Hajrá Fradi”. Az Atomic Strike tagjai fekete pólóban sorakoztak fel Szappanos Péter kapuja mögött, talán nekik is volt köszönhető, hogy a magyar Eb-keretbe behívott kapus ihletett formában kezdett. Adama Traoré talán öt percen belül háromszor is próbálkozhatott, kétszer a kapus védett, egy ízben pedig a drukkerek imádkozták ki a labdát a bal alsó sarokból. Ha ehhez hozzávesszük, hogy Mohamed Abu Fani mindjárt a meccs elején alig lőtt mellé, akkor leszögezhettük, hogy a Ferencváros nagyon bekezdett. 

Jöttek előre a labdák a paksi tizenhatos felé, alaposan fel volt adva a lecke Szabó Jánoséknak – de a Fradi nem ment vele semmire. Szappanos Péter úr volt a kapuja előtt, simán kapta le a beadásokat – jó volt látni, hogy ilyen kiváló kapusa van az atomvárosi egyletnek. Jó húsz perc kellett, amíg feltérképezte a terepet a Paks, sokkal bátrabbak lettek Bognár György tanítványai, de nagy helyzetet nem tudtak kidolgozni. Egészen a 29. percig, amikor is Hahn János szerelte becsúszva Myenty Abenát, Könyves Norbert pedig jó 22 méterről, a kapuval szemben tűzelt – fölé. 

Aztán amikor már kezdett egyre bátrabban támadni a Paks, jött a VAR, és jelezte Berke Balázsnak, hogy Szabó János kezezhetett a tizenhatoson belül. A játékvezető kijött, megnézte és befújta, Varga Barnabás bal oldalra tartó lövését azonban Szappanos Péter óriási bravúrral vetődve védte, majd Adama Traoré ismétlését ütötte szögletre. Válaszul Könyves Norbert tüzelt kissé balról, ezúttal Varga Ádámnak kellett bravúrt bemutatnia. 

Nagyon jó lett a meccs, amilyennek egy kupadöntőnek lennie kell. Jó tíz perccel a félidő vége előtt emberhátrányba került a Paks, Traoré tört előre egyedül, negyven méteren át vezette a labdát, majd amikor Kinyik Ákost is kicselezte, Vécsei Bálint hátulról fellökte. Berke egyből felmutatta a piros lapot, amit aztán a VAR-vizsgálat is megerősített. Szegény Vécsei, már éppen kezdte felvenni a ritmust Pakson, egyre jobban teljesített (aminek köszönhetően a döntőben is kezdő lehetett), erre jött ez. El is kezdett nyomni a Fradi (nem mintha addig nem nyomott volna), de Szappanoson nem lehetett kifogni!

A szünetben Bognár György cserélt, levitte a sárga lapos Könyvest, és helyére Balogh Balázst küldte pályára – számítva a Fradi rohamaira. A rohamok azonban nem jöttek, hiába volt emberelőnyben az FTC. Türelmesen passzolgattak a fővárosiak, várva arra, hogy esetleg az egyik paksi védő ütemet téveszt – de nem akart nyílni a fal. Fegyelmezetten mozogtak a labda irányába Lenzsér Bencéék, elöl pedig Hahn János várt a lehetőségekre, s verekedett meg a labdáért, amikor az odakerült hozzá. 

A percek pedig szépen peregtek lefelé a villanytáblán, húszat már kipipálhatott a Paks, de sok volt még vissza. A Fradi tábor megint hallatta a hangját, szinte zengett tőlük az aréna. De a paksi srácok nem adták magukat, s ha Balogh pontosabb labdát ad Windecker József elé, akkor… Húsz perccel a vége előtt pedig jött Böde Dániel, akit nemcsak a paksiak, de a fradisták is üdvözöltek. A madocsai ikon meg is tapsolta őket, majd felvette a kesztyűt és három perc alatt ki is állíttatta Myenty Abenát, aki csak szabálytalanságok árán tudta a földre vinni. 

Azért így már mindjárt más volt a helyzet. Lüktetőbb is lett a meccs, de a Paks kitűnően tartotta a fontot. Szappanos pedig a 87. percben a „századik” bravúrját mutatta be, pedig Traoré egyedül vezette a kapujára a labdát, de megint csak ő lett a nyertes. Ahogy a 90. percben is, amikor Kristoffer Zachariassen lőhetett öt méterről, természetesen Szappanos védett, s aztán hiába lőtt a kapuba a norvég, a partjelző jelezte a lest, amit a VAR is megerősített. 

Gól nem esett, jöhet a hosszabbítás!

Mol Magyar Kupa döntő
Paksi FC–Ferencváros 0–0
Puskás Aréna, 52.000 néző. Vezette: Berke B.
Paks: Szappanos – Vas, Kimyik, Lenzsér – Osváth, Windecker (Szabó B., 86.), Papp K., Vécsei, Szabó J. – Hahn (Böde, 72.), Könyves (Balogh B., a szünetben). Vezetőedző: Bognár György. Ferencváros: Varga Á. – Botka, Abena, Cissé, Civic (Ramírez, 91.) – Ben Romdan (Kodro, 55.), Maiga (Loncar, 59.), Abu Fani – A. Traoré, Varga B. (Lisztes, 82.), Marquinhos (Zachariassen, 82.). Vezetőedző: Dejan Sztankovics. Sárga lap: Kinyik (16.), Könyves (45.), Abena (45.), Botka (91.). Kiállítva: Vécsei (38.), Abena (75.). 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!