Közélet

2008.11.10. 18:18

Búcsút mondhatnak az óriási gázszámláknak, mégis melegük lesz

A termálvíz Tamási kincse. Fejlesztik a fürdőt és geotermikus erőművet építenek. Mindettől az idegenforgalom növekedését és a gázfüggőség megszűnését várják.

TEOL/Wessely Gábor

A fúrások januártól indulhatnak. S ha pontosan kiderül, hogy mekkora hőmennyiséggel gazdálkodhatnak, akkor kerülhet sor a részletes tervezésre. Így nyilatkozott Horuczi György, aki a beruházó Polifin Kft.-t képviselte a szerződéskötéskor. Geotermikus erőmű épül Tamásiban. Elsőként ezzel a várossal kötött megállapodást a PannErgy Nyrt., mely a közeljövőben hasonló szerződéseket ír alá több önkormányzattal. Előrehaladottak a tárgyalások Kaposvárral, Csurgóval és Szentlőrinccel, de előzetes keretmegállapodásuk van már többek között Miskolccal, Debrecennel, Egerrel, Győrrel, Bonyháddal és Péccsel is.

A Tamási Geotermia Zrt. alapító dokumentumát november 5-én írta alá Ribányi József polgármester, Bokorovics Balázs, a részvénytársaság igazgatóságának elnöke és Horuczi György, a befektető társaság képviselője. A 400 ezer eurós alaptőkével létrehozott cégben az önkormányzat 10 százalék tulajdonrészhez jutott. Horuczi György elmondta: másfél éve indult a folyamat és az előzetes elemzések kedvező eredményt hoztak. Afelől nincs kétség, hogy geotermikus energia nyerésére alkalmas a vizsgált terület, csak az a kérdés, hogy pontosan mekkora lesz a kitermelhető hőmennyiség. A geotermikus energia egyik előnye, hogy megszünteti a gázfüggőséget. A település önellátóvá válhat e téren. A másik előny, hogy a földhő nem időjárásfüggő, mint például a nap- vagy a szélenergia. Optimális esetben – Horuczi György szerint – hőenergiát egy éven belül, villamos energiát 18 hónapon belül szolgáltathat az új erőmű.

A villamosáram-termelés engedélyeztetése hosszadalmasabb, az építés a turbinák miatt bonyolultabb, ezért kell hozzá több idő. Más markáns változások is várhatók Tamásiban a következő 1-2 évben. Ugyancsak november 5-én derült ki, hogy az 1,4 milliárdos fürdőfejlesztéshez 700 milliót nyert a város. A pályázat eredményét Pécsen hirdették ki. Széles András tamási alpolgármestere azt reméli, hogy az új fedett fürdő tovább nőveli az idegenforgalmat. Készítenek különféle propaganda-anyagokat, melyekben Osvárt Andrea színésznő népszerűsíti Tamásit. Az új termálfürdőt a jelenlegi strand területén, a lebontott csúszda helyén alakítják ki. Legfőbb sajátossága az akadálymentesség lesz, ezért remélik, hogy sok olyan család keresi majd fel, amelyekben mozgáskorlátozott gyerekek vagy felnőttek is vannak.

Arról is tájékoztatott a alpolgármester, hogy egy kapcsolódó projekt, a magánbefektetők által finanszírozott szállodaépítés ugyancsak támogatásban részesül. A 2,3 milliárdos beruházáshoz 600 milliót nyert a Blue Aqua Kft. A négyszintes, négycsillagos, 81 szobás szálloda is akadálymentes lesz. Felépíteni a termálfürdő szomszédságában fogják. A fürdő várhatóan 2010-ben, a szálloda 2011-ben fogadhatja az első vendégeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!