Közélet

2014.07.27. 18:46

Mindenkinek joga van jelezni, hogy baj van

Lapunkhoz mostanában többen fordultak azzal, hogy nem tudják, mi a teendő akkor, ha tudomásuk van egy gyermek bántalmazásáról, veszélyeztetéséről. Jó tudni: ilyen esetekben bárki értesítheti a gyermekjóléti szolgálatot vagy a gyámhatóságot.

TEOL/Budavári Kata

Amennyiben egy állampolgárnak gyermek veszélyeztetettségéről van tudomása, jelzéssel, bejelentéssel fordulhat a gyermekjóléti szolgálathoz, vagy a gyámhatósághoz. A gyermekjóléti szolgálat és a gyámhatóság a gyermek bántalmazása, elhanyagolása miatt jelzést vagy kezdeményezést tevő intézmény, a személy adatait zártan kezeli, vagyis nem mondhatja meg, hogy kitől érkezett a bejelentés. Jantnerné dr. Oszvald Ágnes, a Tolna Megyei Kormányhivatal Szociális és Gyámhivatalának hivatalvezetője arról tájékoztatott, a veszélyeztetettség olyan – a gyermek vagy más személy által tanúsított – magatartás, mulasztás vagy körülmény következtében kialakult állapot, mely a gyermek testi, érzelmi, értelmi vagy erkölcsi fejlődését gátolja, akadályozza.

A hatósági beavatkozás szükségességénél mérlegelni kell a szülő együttműködési készségét, és azt, hogy a veszélyeztetettség az alapellátás, azaz a gyermekjóléti szolgáltatás igénybevételével megoldható-e. Ha a szülő vagy más törvényes képviselő a gyermek veszélyeztetettségét az alapellátások önkéntes igénybevételével megszüntetni nem tudja, vagy nem akarja, de alaposan feltételezhető, hogy segítséggel a gyermek fejlődése a családi környezetben mégis biztosítható, a gyámhatóság a gyermeket védelembe veszi. Ezt az eljárást a járási gyámhivatalnál lehet kezdeményezni. A hatóság eljárása során megkeresi a gyermekjóléti szolgálatot, és javaslatot kér arra vonatkozóan, hogy a veszélyeztetettség az alapellátás keretében történő családgondozással feloldható, vagy hatósági beavatkozásra, azaz a védelembe vétel elrendelésére van szükség.

A gyámhatóság a megalapozott döntéshozatal érdekében más szerveket, intézményeket is megkereshet, például iskolát, óvodát, Nevelési Tanácsadót.
A védelembe vételi eljárás során a gyámhatóságnak tárgyalást kell tartania. A tárgyaláson meg kell hallgatni a szülőket, törvényes képviselőt és a gyermeket. A tárgyaláson részt vesz továbbá a gyermekjóléti szolgálat családgondozója is. A tárgyalás célja, hogy a védelembe vétel okának, céljának és jogkövetkezményeinek megismerését elősegítse. A gyámhatóság határozatban dönt a védelembe vétel elrendeléséről, vagy az eljárást megszünteti. Védelembe vétel elrendelése esetében családgondozót rendel ki, és magatartási szabályokat írhat elő a szülőknek, gyermeknek.

SZAVAZZON A JOBBOLDALI HASÁBBAN!

A gyermek kiemelésére akkor kerülhet sor, ha a gyermek felügyelet nélkül marad vagy testi, értelmi, érzelmi, erkölcsi fejlődését családi környezete vagy önmaga súlyosan veszélyezteti, és emiatt azonnali elhelyezése szükséges. A gyermek családból történő kiemelése során a súlyos veszélyeztetettségnek és az azonnali beavatkozásnak egyszerre kell megjelennie. A gyermeket elsősorban különélő szülőnél, hozzátartozónál kell elhelyezni, amennyiben ez nem lehetséges, 12 év alatti gyermeket nevelőszülőnél, 12 év feletti gyermeket intézményben, azaz gyermekotthonban kell elhelyezni.

A gyermekjóléti szolgálat sokakkal működik együtt

A gyámhatóság és a gyermekjóléti szolgálat nem egymagában dolgozik, hiszen a gyermekekkel nagyon sok személy, intézmény áll napi kapcsolatban. A gyermekjóléti szolgálat a gyermek veszélyeztetettségének megelőzése érdekében működteti az észlelő-jelzőrendszert. Ennek tagjai: az egészségügyi szolgáltatást nyújtók, így a védőnői szolgálat, a háziorvos, a házi gyermekorvos, a családsegítő szolgálat, a családsegítő központ, továbbá a köznevelési intézmények, a rendőrség, az ügyészség, a bíróság, a pártfogó felügyelői szolgálat, az áldozatsegítés és a kárenyhítés feladatait ellátó szervezetek, a menekülteket befogadó állomás, a menekültek átmeneti szállása, az egyesületek, az alapítványok és az egyházi jogi személyek, a munkaügyi hatóság. A szolgálat feladata a rendszer koordinálása, működtetése. A jelzőrendszer tagjai veszélyeztetettség észlelésekor jelzéssel élnek a szolgálat felé. A jelzőrendszer hatékony működése kulcsfontosságú a problémák korai észlelésében és a krízisállapotok megszüntetésében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!