Közélet

2014.11.20. 20:19

Ne gyújts rá! Abbahagyni sohasem késő

A dohányzás káros hatásaival ismerkedhettek meg a diákok a „Ne gyújts rá!” világnap tegnapi szekszárdi rendezvényén.

Venter Marianna

Új dohányzást tiltó táblák

Fotó: Kallus György

A Baka általános iskola hetedik és nyolcadik osztályos diákjai vettek részt a megyei kormányhivatal népegészségügyi szakigáztatási szervének tegnap megrendezett világnapi programján. A résztvevőket Lafferthon Marianne egészségfejlesztő köszöntötte, aki elmondta, hogy a nemzetközi „Ne gyújts rá” mozgalom világnapját minden év november harmadik csütörtökén tartják meg. A cél az, hogy az évben legyen legalább egy olyan nap, amikor a dohányosok sem gyújtanak rá, és a társadalom figyelme a dohányzás és a passzív dohányzás veszélyeire terelődik.

Ezt követően dr. Görbe Éva, a megyei kórház tüdőgyógyász szakorvos-jelöltje tartott előadást a fiataloknak. Mint elhangzott, a dohányzás számtalan betegség forrása lehet. Fokozza az érelmeszesedés, a szív- és érrendszeri betegségek, a légzőszervi betegségek, a stroke, a fekélyek kialakulásának lehetőségét, gyorsítja a diabétesz szövődményeinek kialakulását. Emellett számos daganatos betegséget okozhat, például tüdő-, nyelőcső-, szájüregi- és emlőtumort. Az alkohol és a dohányzás együttesen pedig sokszoros rizikót jelent. Általánosságban elmondható, hogy rászokni könnyű, leszokni annál nehezebb. Ez utóbbira többféle lehetőség is van, gyógyszeres és gyógyszermentes egyaránt, de ami elengedhetetlen, az a dohányzó komoly elhatározása és kitartása. Aki rászánja magát a leszokásra, a szekszárdi tüdőgondozóban kérhet segítséget a 74/501-534-es telefonon, munkaidőben.

[caption id="" align="alignleft" width="430"] Az utóbbi években számos intézkedés született a dohányzás visszaszorítása érdekében és a nemdohányzók védelmében
[/caption]

Az elmúlt években számos a dohányzás visszaszorítását célzó intézkedést vezettek be az országban, amelynek hatására a felnőtt lakosság körében csökkenő tendencia mutatható ki. Azonban egy nemzetközi vizsgálat eredményei alapján a 13-15 évesek körében nem figyelhető meg egyértelműen pozitív változás. 2012-ről 2013-ra ebben a körben nőtt a naponta dohányzók aránya, amely azért sajnálatos, mert a minden nap dohányzó fiatalok nagyobb eséllyel lesznek felnőtt korukban is dohányosok. Külön fel kell hívni a figyelmet a passzív dohányzásra, amely ugyanolyan veszélyes lehet, mintha valaki maga is dohányozna. Leszokni tehát mindenképpen érdemes, mind a saját, mind a környezete érdekében. Arról nem is szólva, hogy 10-15 év elteltével a dohányzásról leszokottak és a soha sem dohányzók között nem lesz különbség a fent felsorolt betegségek rizikóját tekintve.

A dohány és a dohányzás rövid története

A dohány, s ezzel együtt a dohányzás 1492-ig, Amerika felfedezéséig ismeretlen volt Európában. A kontinensre kerülve az 1700-as évek végéig mint patikaszer volt ismert, igen sokféle betegséget kezeltek vele. A XVIII. és XIX. században vált élvezeti cikké, többféle formában használták. A tubákolás során a finom dohányport szippantották fel, a bagózás pedig a dohánylevelek rágását jelentette. Emellett egyre inkább elterjedt a pipázás és a szivarozás. A XIX. század végére már tömeges fogyasztási cikk lett a dohány, a szivar és a pipa mellett egyre inkább elterjedt a cigaretta. Az érdekesség kedvéért: a magyar dohány szó a török „duhan” szóból származik. Az első magyar dohánygyár pedig Fiumében kezdte meg működését 1865-ben.

Régen nem voltak tisztában a következményekkel

– Manapság hihetetlennek tűnik, de az első doboz cigarettát a középiskolai ballagásomra kaptam, méghozzá a keresztanyámtól, egyfajta felnőttséget jelző tárgyként – meséli a hetvenkét éves Bakó Jenő. – Ha már kaptam, kipróbáltam, és rászoktam. Ráadásul a cigaretta abban az időben a három évig tartó katonai szolgálat idején egyenesen az ellátmány része volt. Huszonöt évig dohányoztam, a leszokás előtt napi két doboz cigarettát szívtam el. Egyszer aztán nagy névnapi ünnepség volt nálunk, reggelig tartott, ettünk, ittunk, dohányoztunk. Főleg ez utóbbit műveltük, és reggelre olyan érzésem lett, mintha smirglipapír lenne a számban. Akkor arra gondoltam: hát kell ez nekem? Azzal letettem a cigarettát, és azóta nem dohányzom.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!