Ország-világ

2005.09.15. 13:36

Kaszát a magyarság kérdésének elpolitizálásával vádolják

BAMA

Dusan Janjics, a szerbiai Etnikai Viszonyok Fórumának igazgatója felróta Kasza Józsefnek, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnökének, hogy "visszaél a vajdasági magyarság kérdésével és annak elpolitizálására törekszik". "Kasza az eddig sikeresnek bizonyult régi politikáját folytatja, vagyis személyes és magánügyeit a közügyekkel keveri", nyilatkozta Janjics a Gradjanski List című újvidéki napilapnak.

Szavai szerint "átgondolt folyamatról van szó, amely a magyarkérdés nagyfokú elpolitizálására irányul", aminek elsősorban Vajdaságban lehetnek nagyon negatív következményei. Kasza egy hónappal ezelőtt találkozott Tom Lantos amerikai kongresszusi képviselővel, a Fehér Ház külpolitikai bizottságának tagjával. Lantos ezen a héten nyílt levelet küldött Vojiszlav Kostunica szerb kormányfőnek és élesen bírálja a szerb kormányt, mert "nem védelmezi kellőképpen a Szerbia és Montenegróban élő csaknem 300.000 magyart". A levelet kedden csaknem valamennyi magyar médium közölte. Dusan Janjics szerint Kasza és Lantos találkozása után várható volt, hogy Kasza "privát, egyéni esetét a vajdasági magyarság helyzetének szövegkörnyezetébe ágyazza". Janjics értesülései szerint ezügyben októberben további nagy nyomás esedékes az Európai Parlament részéről. Janjics megítélése szerint a "Kasza-eset már túl régóta tart és túl sok benne a borányos elem", amiért "a nem hatékony bűnüldöző szervek hibáztathatók", de a "lassú igazságszolgáltatás" is, amely még mindig a kommunista modell szerint működik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában