Nagyon hosszú

2023.12.09. 16:02

Tudtad-e, hogy a Paks II. Atomerőmű blokkjaiba beépülő kábelek elérnének Pakstól Mongóliáig?

A referenciaerőműhöz képest is több kábelt használunk fel a hazai és nemzetközi követelmények kielégítése érdekében – olvasható a Paks2-n.

Teol.hu

Forrás: Paks2

De mik is azok a kábelek, és mire használjuk őket? A villamos kábelek általában egy vagy több réz (vagy ritkán alumínium) vezetőből, és az ezeket elválasztó és körülvevő szigetelő réteg(ek)ből állnak. Az erőátviteli kábelek általában néhány (1-3-4-5 db) nagy keresztmetszetű vezetővel rendelkeznek, és feladatuk a villamos energia továbbítása.  

A vezérlő- és irányítástechnikai kábelek általában sok kis keresztmetszetű vezetővel rendelkeznek, melyeket árnyékoló réteg véd a külvilág elektromágneses zavaraitól. Ezek a kábelek információt (villamos jelet) juttatnak el az egyik pontból a másikba, például egy szenzor által mért értéket az azt feldolgozó vezérlőegységbe. 

A kommunikációs kábelek felépítése és funkciója nagyban hasonlít az irányítástechnikai kábelekéhez, de rájuk általában a 2 vagy 4 csavart érpár (kétszer vagy négyszer 2 db szigetelt ér egymással összesodorva) jellemző, valamint nem ritka az érpáronkénti árnyékolás sem. A kommunikációs kábelekkel legtöbbször telefonhálózatoknál és vezetékes számítógépes hálózatoknál (pl. LAN) találkozhatunk.

Az eddig felsorolt kábelek mind villamos kábelek, azonban lesznek az erőműben optikai kábelek is. Az optikai kábelek vezetője nem fém, hanem üvegszál, és nem villamos, hanem optikai jelet (fényhullámokat) továbbítunk rajta. Az optikai kábeleket általában kommunikációs célokra használják. Előnyük a hagyományos „rézvezetős” kábelekkel szemben, hogy egységnyi idő alatt nagyságrendekkel több adat vihető át rajtuk, azaz sokkal nagyobb sebesség érhető el általuk, továbbá az elektromágneses zavartűrésük is sokkal jobb. 

A Paks II. referenciaerőművébe, a Leningrád II. Atomerőműbe a fent bemutatott kábeltípusokból a következő hosszok lettek beépítve: 3766,69 km vezérlő- és irányítástechnikai kábel, 1890,85 km erőátviteli kábel, 152,61 km optikai kábel, valamint 95,05 km kommunikációs kábel – ez összesen 5905,2 km lefektetett kábelt jelent.  

A Paks II. Atomerőműbe beépítendő kábelek teljes hossza majd csak a kiviteli tervek ismeretében lesz pontosan meghatározható, de azt már most tudjuk, hogy a referenciaerőműhöz képest is több kábelt használunk fel a hazai és nemzetközi követelmények kielégítése érdekében.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!