Friss áruk

2024.05.08. 17:30

Az eper és a palánták állították meg a vásárlókat (galéria)

A borús idő ellenére nagy forgalom volt a szekszárdi szerdai piacon. Eladóból és vásárlóból is volt bőven. Szerdán a sláger az eper és a palánták voltak. Szinte minden piacra kilátogató vásárló szatyrában lapult ezekből.

Mauthner Ilona

Sokan vásároltak palántákat, abban bízva, hogy a szép termés majd kárpótolja őket a mostani kiadásaikért

Fotó: Mártonfai Dénes

Lógott az eső lába szerda reggel, de a barátságtalan idő sem rettentette el a piacra készülőket attól, hogy ott vásároljanak. Így árusból és érdeklődőből is volt bőven. A piacra beérve a legfeltűnőbb az volt, hogy milyen sokan kínálták az epret. 

Eperből bőséges volt a kínálat

Végre beérett a hazai fóliás eper, most úgy tűnt, a termelők, árusok versenyeztek a vásárlók kegyeiért.

Volt aki kilóra árulta, más előre elkészített, kimért dobozokban, és akadt, aki dobozolta ugyan, de lemérte a vevő kedvéért, és eszerint számolta az árát. Jellemzően 1300-1400 forintot kértek a gyümölcs kilójáért. Egyszerre volt jelen a szedresi, a vajszlói és a mórahalmi eper a szekszárdi piacon. Ránézésre a szedresi volt a legmutatósabb és legillatosabb.

Újdonság az újburgonya, a tök

Az eper ugyan megállította a vásárlókat, de a többi zöldség is kínálta magát. Újburgonyát például több árus – leginkább kereskedő – is kínált, a kisebb szeműekért 600, a nagyobb darabokért 800 forintot kértek. Ugyancsak újdonság volt a friss tök, melyet leginkább a rántani visznek ilyenkor. Ennek kilóját 670 forintért kínálták több helyen is. Sokan vásároltak újhagymát, ebből is volt vastagabb fehér, illetve lilahagyma, csokrát 350 forintért lehetett beszerezni. Az idei kelkáposzta és káposzta is kelendő volt, kilóját 600 -és 700 forint körüli áron vették a vásárlók.

Van, aki a balkonon kertészkedik

Nagyon sokan álltak a palántákat kínáló kertészetek asztalánál is, pedig a tavalyi árhoz képest drágább lett a palánta darabja. Paprikából, paradicsomból nagyon sokféléből lehetett választani, jellemzően 600 és 300 forintot kértek egy-egy poharas palántáért. A paradicsom volt a drágább, sőt az úgynevezett paradicsomfa palántáért 800 forintot kértek. Egyre többen próbálkoznak a balkonon, nagyobb cserépben is paradicsomot nevelni. Nekik is biztosítottak erre lehetőséget kínálataikkal az árusok. Emellett padlizsánt (600 forintért), tököt (400 forintért), zellert (200 forintért) is lehet már vásárolni.

A piac nem csak vásárlásra jó

– Heti egy alkalommal ha tehetem, kilátogatok a piacra. Jobban szeretem itt megvenni a burgonyát, paprikát, hagymát, egy kis gyümölcsöt, mint a boltokban. Közben az ember találkozik ismerősökkel is, akikkel megbeszéljük az élet dolgait – mondta mosolyogva Kántor Istvánné, szekszárdi nyugdíjas. – Az eperből még nem vásároltam, bízom benne, majd a szabadföldi változata olcsóbb lesz. Szeretnék egy kis lekvárt is készíteni belőle.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!