Csaló

2024.04.23. 15:46

A pénz meglett, de a bécsi barokk bútoroknak nyoma veszett

Bécsi barokk bútorok és ónémet konyhaszekrény felújításával hitegette a férfi a sértettet, aki a kicsalt pénzét már visszakapta, de a bútorokat azóta sem látta. A csalás ügyében másodfokon tartottak tárgyalást a Szekszárdi Törvényszéken.

Révészné Hanol Erzsébet

Képünk illusztráció (Fotó: MW)

Üzletszerűen, nagyobb értékre elkövetett csalás bűntettében talált bűnösnek a Szekszárdi Járásbíróság egy férfit, akit ezért 2 év 3 hónap börtönbüntetésre, 250 napi tétel, összesen 375.000 forint pénzbüntetésre és 3 év közügyektől eltiltásra ítélte, továbbá elrendelte a vele szemben felfüggesztett, 1 év 2 hónap börtönbüntetés végrehajtását. Az ítélet ellen a védelem jelentett be fellebbezést elsődlegesen felmentés, másodsorban a büntetés enyhítése végett, ezért a napokban másodfokon a Szekszárdi Törvényszéken folytatódott az ügy tárgyalása.

Annak részleteiről dr. Bajusz János sajtótitkár elmondta, hogy a sértett megvásárolt egy bécsi barokk kis tálalószekrényt, az ahhoz tartozó bécsi barokk asztalt négy darab bécsi barokk székkel, valamint egy ónémet rózsaszín-fehér konyhaszekrényt. Ezek összértéke 230 100 forint. A bútorok elég rossz állapotúak voltak, ezért a sértett elhatározta, hogy megjavíttatja azokat egy szakemberrel, és felvette a kapcsolatot a műbútorasztalos végzettségű vádlottal.

A férfi vállalta, hogy a bútorokat 2017. december 20-ig 700 ezer forintért restaurálja, illetve azok értékesítésében is segít. A sértett előbb átadott a vádlottnak 600 ezer forintot, később pedig a férfi lányának számlájára átutalt további 100 ezer forintot, majd az ónémet konyhaszekrény restaurálására is átadott 150 ezer forintot, és átutalt még 200 ezret.

A vádlott nem végezte el határidőre az elvállalt munkát, de folyamatosan azt ígérgette a sértettnek, hogy meg fogja csinálni, és a bútorok értékesítése is folyamatban van. Ezzel szemben a bútorokat a budapesti műhelyből ismeretlen helyre szállította, azokkal sem a sértett, sem a hatóság felé nem számolt el, míg az előlegként kapott 1 millió 50 ezer forintot saját céljaira költötte. A férfinek már a megállapodás megkötésekor sem állt szándékában a restaurálás elvégzése. És bár a bútorokat azóta sem szolgáltatta vissza, 2023 februárjában az előlegként kért pénzösszeggel elszámolt, a büntetőeljárás tartama alatt több részletben visszafizette azt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában