Ítélet

2024.04.27. 13:48

Húsz és tizenöt év fegyház emberkereskedelem miatt

Húsz, illetve tizenöt év fegyház büntetésre ítélte a Szekszárdi Törvényszék apát és fiát, akik ellen többek között emberkereskedelem a vád. Az ítélet nem jogerős.

Révészné Hanol Erzsébet

A törvényszék által hozott ítélet nem jogerős, az ügy a Pécsi Ítélőtáblán folytatódik (a kép illusztráció)

Forrás: MW

Elsőfokon ítélet született a Szekszárdi Törvényszéken apa és fia ügyében, akikekkel szemben emberkereskedelem bűntette és más súlyos bűncselekmények miatt indult büntetőügy. A szerdai tárgyaláson I. rendű vádlottat mint többszörös, és részben különös visszaesőt többek között emberkereskedelem bűntettében, kényszermunka bűntettében, szexuális erőszak bűntettében és testi sértés bűntettében, míg II. rendű vádlottat mint erőszakos többszörös visszaesőt szexuális erőszak bűntettében mondta ki bűnösnek a törvényszék, és őket 20 év, illetve 15 év fegyház fokozatú szabadságvesztésre, valamint 10-10 év közügyektől eltiltásra ítélte, a feltételes szabadságra bocsátás kedvezményének kizárásával.

Az ügy sértettje egy nő, aki 2019 előtt már legalább nyolc éve hajléktalanként, italozó életmódot folytatva élt Szekszárdon. Az ötvenes éveiben járó I. rendű vádlott 2019 februárjában szállást és munkalehetőséget kínálva lakóhelyére hívta őt, és lakhatás fejében ház körüli munkát kellett végeznie. A nő az őt megillető szociális alapon járó támogatásokat minden esetben átadta a férfinak, aki a sértett személyes iratait is magánál tartotta.

Közöttük rövidesen érzelmi kapcsolat alakult ki, de I. rendű vádlott az együttélésük kezdetétől fogva különböző indokok miatt – döntően féltékenységéből fakadóan – napi rendszerességgel többféle módon, így ökölütésekkel, rúgásokkal és különféle eszközökkel bántalmazta a sértettet. A nő a bántalmazások következtében könnyű, illetve súlyos sérüléseket szenvedett el, amelyek maradandó fogyatékosságot is okoztak. Többek között a bal oldali, csaknem teljes látásvesztést eredményező szemideghártya leválást, valamint a bal oldali könyökízület törését, amely mozgás beszűkülését eredményezte.

A férfi 2019 nyarán arra kényszerítette a sorozatos bántalmazások miatt tőle tartó és a lakhatási, szociális, anyagi és egészségügyi helyzete miatt tőle függő nőt, hogy más személyekkel szexuális kapcsolatot létesítsen. Az I. rendű vádlott ezért készpénzt, szerszámot, vagy ház körüli munka elvégzését kérte cserébe. A férfi a szexuális aktusokat végig nézte. Fia, a harmincas éveiben járó II. rendű vádlott 2019 végén szabadult a börtönből, és felkereste az apját, aki azt közölte vele, hogy „szabadulási ajándékként” szexuális együttlétre odaadja neki a sértettet. A nő erre nem volt hajlandó, de megfenyegették, bántalmazták, így eleget tett a követelésnek.

A szexuális cselekmények végzése mellett I. rendű vádlott 2019 februárja és 2020 május 29-e között arra is kényszerítette a sértettet, hogy napi rendszerességgel Szekszárd területén készpénzt kéregessen a járókelőktől. A nő félelmében ennek is eleget tett, és a koldulással szerzett pénzt minden esetben átadta az I. rendű vádlottnak. A nő 2020. május 29-én megszökött a házból, majd feljelentést tett a férfi ellen.

A törvényszék által hozott ítélet nem jogerős, az ügyész három munkanap gondolkodási időt tartott fenn, a vádlottak és védőik felmentés, illetve a büntetés enyhítése végett jelentettek be fellebbezést. Az ügy a Pécsi Ítélőtáblán folytatódik. A bíróság a tárgyalás végén fenntartotta I. rendű vádlott letartóztatását, míg II. rendű vádlott más ügyből kifolyólag jogerősen kiszabott szabadságvesztését tölti – tájékoztatott dr. Bajusz János sajtótitkár.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában