Megkóstoltatták a likas kalácsot

2018.09.29. 19:00

Döbrököz jellegzetes ételét is bemutatták

Hanol Erzsébet

A döbröközi pereckalácsot, más néven likas kalácsot is megkóstolhatták a Határtalan édességek elnevezésű rendezvény résztvevői Budapesten, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban hétvégén. A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete által szervezett program egyrészt azt a célt szolgálta, hogy a régi receptúrákat megismertessék a hazai közönséggel, másrészt a magyar cukrászat jelenlegi állapotát, a külföldi trendek hatását mutatták meg a határon túl dolgozó cukrászoknak.

Farkas Edit, Döbrököz polgármestere elmondta, hogy a nap folyamán előadások hangzottak el a kiállított édességekről, kalácsokról, az ország több tájegységének jellegzetes desszertjeiről. A döbrököziek előadása során Farkas Edit helyi népviseletbe öltözve Tolna megyei népdalcsokrot adott elő, majd Andikné Schmidt Mária, a Döbröközi Hagyományőrző Alapítvány elnöke beszélt a döbröközi népviseletről és a hagyományos likas kalácsról. Az étel különlegessége, hogy a keltésztából két ágas fonással koszorút készítenek, majd sós-borsos tejföllel tálalják. A lakodalmak hajdan elképzelhetetlenek voltak a kalács nélkül, amelyet boros üveg nyakára akasztottak, és úgy kínálták a nászmenetben. A kalácsnak a fővárosi rendezvényen is nagy sikere volt.

A polgármester köszönetét fejezte ki a döbröközi származású aranykoszorús mestercukrásznak, Gábor Sándornak, aki benevezte a települést a színvonalas programra, amelyen Döbrököz lehetőséget kapott, hogy bemutathassa jellegzetes ételét és népviseletét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában