Hajdan

2024.02.03. 16:00

Tragikus körülmények között hunyt el az iskolaigazgató

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna vármegyéből.

Szeri Árpád

Képünk illusztráció

Forrás: MW

50 ÉVE „Mórágyon megnyílt a szekszárdi Balogh Ádám Múzeum Tolna megyei régi kerámia című vándorkiállítása” – adott hírt a tárlatról a Tolna Megyei Népújság 1974. január 25-i száma. „Tizenhat tablón szemléltetik a Tolna megye földjéből eddig előkerült legérdekesebb kerámialeleteket, a mintegy ötezer évvel ezelőtt szabad kézzel, agyagból gyúrt, vízmerítő edényektől kezdve a XVIII. századbeli színes népi kerámiáig. A mórágyi bemutatás érdekességét növeli, hogy a községben és környékén is találtak ősi edényeket, s még ma is fennmaradt a hírneve a XVIII-XIX. században készült törökös jellegű mórágyi kerámiáknak.”

50 ÉVE tragikus balesetet ismertetett a Tolna Megyei Népújság 1974. január 24-i száma. „Dunaújváros és Adony között M. J. 45 éves iskolaigazgató, gerjeni lakos személygépkocsijával szabálytalan előzés közben a síkos úton megcsúszott és nekiütközött a vele szemben szabályosan közlekedő személygépkocsinak. A baleset következetében M. J. és utasa, Sz. J. 53 éves osztályvezető, paksi lakos a helyszínen meghalt. A másik gépkocsi egy utasát súlyos, kettőt pedig könnyű sérüléssel szállították kórházba.”

50 ÉVE elismeréssel szólt a Tolna Megyei Népújság 1974. január 25-i száma a Gemenci Állami Erdő- és Vadgazdaságról. Tette ezt azért, mert a gazdaság „nemcsak a nagyvad téli takarmányozásáról. hanem a hasznos madarak védelméről is példamutatóan gondoskodik. A bátaszéki erdészet fából és üvegből több tucatnyi tartós és szép madáretetőt készített. A fedett etetőket most minden erdészháznál felállították, s télvíz idején seregestül látogatják a madarak. Az erdei madárvendéglőkben különféle veteménymagvakat: napraforgót, kölest, kendermagot, búzát, rozsot, zabot és darált kukoricát tálalnak rendszeresen az odarepülő kis vendégeknek.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában