Hajdan

2024.04.22. 10:18

Több ezer bortermelő tiltakozott a szekszárdi városháza udvarán

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna vármegyéből.

Szeri Árpád

A kép illusztráció.

120 ÉVE „Szekszárdon mintegy 3000 bortermelő (köztük több borkereskedő) gyűlt össze a városháza udvarán, hogy tiltakozzék az olasz bor behozatala ellen és követelje az olasz borvám felemelését. A népgyűlést, amelyen társadalmunk minden osztálya és néhány közeli borvidék is képviselve volt, Boda Vilmos, a szekszárdi választó-kerület országgyűlési képviselője nyitotta meg és megdöbbentő igazságossággal tárta fel azon végromlást, amelybe dönti a magyar bortermelőket az olasz bor további behozatala. »Összegyűltünk, hogy nyomorunk és elkeseredésünk panaszos szavait határozati alakba foglaljuk és elhatározzuk, hogy azt nagy küldöttséggel felvigyük a magyar miniszterekhez, hogy felhíva figyelmüket a magyar bort és magyar bortermelőt fenyegető veszélyre.«” (Tolnamegyei Közlöny 1904. április 21.)

120 ÉVE „Túri Simon szakcsi lakos eszeveszett féltékenységéből kifolyólag hol baltát, hol fejszét ragadott szegény feleségére, napos- naponta lárma és veszekedés volt házukban s a szegény asszony örökös halálveszedelemben forgott. Folyó hó 17-én reggel is megtámadta nejét az eszelős férj, hogy hol kószált az éjjel s vasvillát ragadott reá. Az asszony sikolytására a velük egy házban lakó Túri János legényfia, Imre segítségére sietett s akkor annak ment neki a dühöngő Othello s arczba szúrta a villával. A legény nem volt rest, hirtelen felindulásában kicsavarta a villát Túri Simon kezéből s úgy ütötte fejbe vele, hogy az egy órai kínlódás után sebeiben belehalt.” (Tolnamegyei Közlöny 1904. április 21.)

120 ÉVE „fejezték be Dombóvárott a húsz éven felüli férfiak összeírását, mely szerint Dombóvárott 1247 húsz éven felüli férfiú van, kik közül csak 241 bír szavazati joggal, míg 1006-nak nincs szavazati joga.” (Tolnamegyei Közlöny 1904. április 21.)

110 ÉVE „A kaposvár-mocsoládi helyiérdekű vasút előmunkálati engedélyt kapott a kaposvár-igal-kocsolai vicinális vasút előmunkálataira. Somogy vármegye és Kaposvár legmesszebbmenő anyagi támogatásban fogják ezen vasutat részesíteni, melynek építését még a folyó évben szeretnék megkezdeni. A Kaposvár-Igal között fekvő községek a hozzájárulást már régebben megszavazták, most az igal-kocsolai érdekeltség hozzájárulását kell megszerezni, mely réven Tolnavármegyét is érinti ezen újabb vicinális vasút. (Tolnamegyei Közlöny 1914. április 19.)

110 ÉVE „Az igazságügyminiszter engedélye alapján Gyönkön uj járásbirósági épületet emelnek az igazságszolgáltatásnak. Az épület közel 200.000 koronába fog kerülni, melynek tervezetét Császár Ferenc budapesti építész készítette.” (Tolnamegyei Közlöny 1914. április 19.)

110 ÉVE „A Szekszárdi Törekvés Sport Egyesület folyó hó 13-án tartotta ez idényben az első labdarugó mérkőzését a Bonyhádi Athletikai Clubbal. A mérkőzést a Törekvés nyerte meg 2 : 0 arányban. A Törekvés ezen szép győzelmét szorgalmas tréningének köszönheti. A szekszárdi csapatnak lelke Klein, közismert néven Matador volt, akinek szép labdaleszerelései nem egyszer tapsra ragadták a közönséget. A bonyhádiak közül pedig a legjobb Véber volt, aki leginkább szép hosszú rúgásaival tűnt ki. A mérkőzést egy budapesti cserkész vezette nagy szaktudással.” (Tolnamegyei Közlöny 1914. április 19.)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában