Klímaváltozás

2024.04.26. 16:05

Újra fel kell fedeznünk a természet kincseit

A Szekszárdi Garay János Gimnázium tanulóit és öregdiákjait egyaránt invitálták az április 25-ei Klímaváltozás a generációk vállán, 15-től 75 éves korig című konferenciára, amit a Szekszárdi Garay János Gimnázium, a Szekszárdi Klímakör, a Zöldtárs Alapítvány, a Tolna Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Garay János Gimnázium Öregdiákjainak Szövetsége szervezett közösen.

Farkas Eszter

A Szekszárdi Garay János Gimnázium adott otthont a klímakonferenciának, balra Baka György (Fotó: Mártonfai Dénes)

– A fiatalokkal igyekeztünk párbeszédet folytatni a környezetünket, a klímaváltozást érintő kérdésekről – válaszolta kérdésünkre Baka György, a Zöldtárs Alapítvány elnöke. Három témakörben két-két személy tartott húsz percben előadást, amit egy tíz perces etap követett, ahol a diákok észrevételeiket, kérdéseiket tehették fel nekünk.

Baka György elmondása szerint a diákok a második témát találták a legizgalmasabbnak, ami a vegyszerezett élelmiszerek és az elhízás közti összefüggéseket vizsgálta. 

– Kisebb döbbenetet keltett, amikor dr. Gelencsér András egyik előadásából idéztem, ahol a Földet egy gyorsvonathoz hasonlítja, ami száguld lefelé a lejtőn. A vonaton mind rajta ülünk nincs fék, így csak az ütközőbak tudja megállítani. Ennek ellenére nem egy ütközőpont lesz, ugyanis az út egyre rosszabb lesz és mi egyre gyorsulunk. A termelés, a fogyasztás, a hulladéktermelés ebben a hasonlatban mind rontják és befolyásolják az utunkat a lejtőn, ezt kéne a társadalmunknak észrevenni.

Az előadó egy másik példája is elgondolkodtatta a hallgatóságot:

– Megvásároljuk azt a jégsalátát, amit Spanyolországból 2500 kilométerről szállítanak ide, amit üvegházban neveltek és tele nyomtak vegyszerekkel és műtrágyával. Ennek a jégsalátának 95 százaléka víz négy milligramm C vitamint tartalmaz. Holott, ha kisétálnánk a kert végébe, rátalálnánk a tyúkhúrra, ami nyersen 100 grammonként 375 milligramm C vitamint tartalmaz. Ezekből a természeti kincsekből kell salátát készíteni. Nemcsak egészséges, de ingyen is van.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában