Teol.hu podcast

2024.05.08. 19:00

Ezek a helyes válaszok a történelem érettségi kérdéseire

A történelem érettségi első fordulója zajlott le május 8-án, azaz szerdán délelőtt. Klem Rita történelem szakos tanárral vettük át az érettségi kérdéseit.

Szeri Árpád

Klem Rita okleveles történelem szakos bölcsész és tanár, a szekszárdi I. Béla Gimnázium pedagógusa (Fotó: Dahud Emil)

A történelem érettségi első fordulója zajlott le május 8-án, azaz szerdán délelőtt. A diákok ez alkalommal írásban adtak számot tudásukról és felkészültségükről. A megmérettetés első részében tizenkét rövid feladatot kellett megoldani. Többek között a kereszténység elterjedésével, a barokk stílussal, Rákóczi-szabadságharccal, Magyarország reformkori gazdaságával, Hunyadi Mátyással, az I. világháborúval és a Horthy-korszakkal kapcsolatban szerepeltek – adott esetben forrásokkal ellátott, térképekkel illusztrált – kérdések a kiadott lapokon.  A második részben esszét írtak a fiatalok. Itt választhattak az angol alkotmányos monarchia és a gazdasági rendszerváltozás, illetve a második világháború kirobbanása és az Erdélyi Fejedelemség etnikai viszonyai, mint témakörök között. 

Klem Rita okleveles történelem szakos bölcsész és tanár, a szekszárdi I. Béla Gimnázium pedagógusa, podcast adásunk vendége úgy látta, hogy az idei történelem érettségi a tavalyihoz képest valamivel nehezebb volt. De aki figyelt az órákon, megtanulta a források kezelésének szabályait és barátja a térképnek, az megbirkózhatott a kérdésekkel. Ám, hogy senkiben se maradjon kétség, Klem Rita arra is vállalkozott, hogy pontról pontra áttekintse és megválaszolja a történelem érettségi valamennyi kérdését.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában