Sport

2017.06.23. 19:30

Legendás csapatok meccselnek az őcsényi pályán

Bajnokok éjszakája. Ilyen felütéssel harangozták be a szombati, őcsényi gálameccset, amelyen a tíz évvel ezelőtti bajnokcsapat a szomszédvári rivális decsiekkel méri össze erejét.

Rónai Gábor ([email protected])

Tömött sorban tekertek a biciklisek Őcsény és Decs között. Mindenki látni akarta a két rivális csatáját, éveken át ez a derbi volt a megye egy legnagyobb presztízsű összecsapása. Akadt olyan találkozó, amikor 1200 néző állta körül a pályát – több első osztályú csapat örülne ma ennyi szurkolónak. [caption id="" align="alignleft" width="650"] Jaksa Gábor (8-as mezben) Csiki Rolanddal csatázik a sárközi rangadón. Ezen a meccsen is sokan voltak... (Fotó: Mártonfai Dénes)
[/caption]

Rég volt, szép volt. Az Őcsény SK akkoriban élte a fénykorát, a 2007/2008-as idényben aranyérmet szerzett a megyei élvonalban. A Jaksák, Babanicsok, Weiszek és Kutasik fémjelezte gárda óriási fölénnyel, tizennyolc pont előnnyel nyerte meg a bajnokságot a Dunaföldvár FC, és hússzal a nagy rivális, szomszédvár Decs KSE előtt. Azóta sok, sok víz lefolyt a Dunán: a negyedik hely volt a legjobb eredményük (háromszor is), a legutóbbi öt szezonból négyben a tizenharmadik helyen zártak, egyszer tizenkettedikek lettek. A most véget ért bajnokságban pedig úgy lettek utolsók, hogy egyetlen pon- tot sem tudtak szerezni...

Nem túl rózsás a helyzet mostanság Őcsényben futballfronton, pedig ez a település sokkal többet érdemelne – mondta az ötletgazda, Jaksa Gábor, az akkori aranycsapat egyik kapitánya. – Acsádi Gáborral beszéltük, hogy jó lenne összehozni valamikor az akkori aranycsapatot, és játszani egy meccset a tíz évvel ezelőtti nagy rivális decsiekkel. Az egykori társak örömmel fogadták a kezdeményezést, és szinte mindenki az első szóra igent mondott. Ilyen volt az a csapat, egy összetartó, baráti közösség, akik még ma is boldogok, ha találkoznak egymással. Jó lesz újra együtt lenni és focizni egy jót – mondta a futballal pár éve felhagyó, korábbi kiváló középpályás.

A decsiek is jó szívvel fogadták a kezdeményezést, s az őcsényiek bajnoki címét követő évben aranyat nyerő szomszédvári rivális is szinte teljes csapattal áll fel a szombati gálameccsen. A jelent illetően nagy a hasonlóság a klubok között: nekik sem megy túl jól, sőt egy fokkal még rosszabbul is megy, mint az őcsényieknek. A 2008/2009-es bajnoki címet követően két évet még a megye egyben töltöttek, aztán jött három év megye kettes szereplés, jelenleg pedig a megyei harmadosztályban játszanak és a Keleti csoport ötödik helyén végeztek.

A 17 órakor kezdődő gálameccset vacsora és zenés-táncos mulatság követi majd. Jaksa Gábor elmondása szerint ez csak az első lépés lesz egy hosszú úton, mert az már most szinte biztosnak tűnik, hogy ezentúl minden évben megmérkőznek majd az egykori nagy riválisok.

A belépés ingyenes, s úgy tűnik, az időjárás is kegyes lesz a szervezőkhöz.

Az utolsó pozitív élményeket adták

– Ők voltak azok a játékosok, ez volt az a csapat, amelyik az utolsó pozitív élményeket adta nekem Őcsényben – mondta Figler József klubvezető. – A mai napig nosztalgiá­val gondolok ezekre az időkre. Nagyon örülök neki, hogy a srácok megszervezték ezt a meccset, jó lesz velük újra kezet fogni. De jó lesz találkozni a decsiekkel is, akik végig nemes ellenfeleink voltak. Nem tudok mást mondani, minden tekintetben egy parádés társaság futballozott akkor Őcsényben. A csapat jelene, a mostani szereplése miatt szomorú vagyok, óriási csalódást jelentett, hogy így zárult számunkra ez a szezon. Ami számomra az utolsó volt, a jövőben nem szeretnék részt venni benne. Persze nem szakadok el teljesen az őcsényi futballtól, nem is tudnék, de elég volt. Jöjjenek mások, sok tehetséges ember van a faluban, aki ért a focihoz, aki tudna segíteni. Egy kicsit belefáradtam, szeretnék egy időre a háttérbe vonulni – fogalmazott Figler József.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!