Borban az igazság

2008.09.24. 20:44

Paksi unicum lehet a Siller

A halászlé és az atomerőmű után a siller lehet Paks védjegye, jelképe.

Vida Tünde

A Sárgödör téri Présháztulajdonosok Egyesületének régi álma, hogy visszaállítsa a paksi siller nimbuszát. Nagy hagyománya van ennek a borfajtának, ami a vörös és fehér borok között álló fajta. – Átlátszó, világos tűzpiros. Olyan, mint amikor a lángoló máglyába nézünk – jellemzi Polgár Zoltán, az egyesület borbírója. Mint elmondta, a háború előtt a paksi sillert hajóval vitték a fővárosba és Bécsbe. A krónikák szerint Budapesten nagyon szerették, negyven kocsmában mérték. Az egyesület ezt a régi hírnevet szeretné visszaállítani. Szakértőket bíztak meg, hogy felkutassák az előállítás módszerét, receptjét. Szőlőt, eszközöket vettek, hogy maguk készítsék el. S életre hívták a Siller Fesztivált.

Tavaly még csak puhatolóztak, nulladiknak nevezték a rendezvényt. Az első igazit az idén tartották, itt már a nagyközönség mellett szakértők is értékelték a mintákat. Nagy eredménynek tekintik, hogy 58 sillert neveztek tizenhat településről. Neves borvidékek borászai is megmérették boraikat. Az első három helyen vidékiek végeztek, de a paksiak is élmezőnybe kerültek, sőt a helyi ítészeknek ezek nyerték el a tetszését. [caption id="" align="alignleft" width="350"] Az idei Paksi Siller Fesztiválon
[/caption]

Miután az említett Siller Fesztivál egy paksi specifikum, szeretnék levédetni, s ezzel visszaállítani a siller mára megkopott nimbuszát. Polgár Zoltán elmondta, sokan segítségükre vannak, köztük az önkormányzat is. Az viszont gátolja terveiket, hogy a jövedéki törvény miatt az egyesület nem állíthat elő bort. A bortörvény is gátat szab a paksi siller újabb virágzásának, eszerint ugyanis nem lehet vegyes szőlőből bort készíteni.



Bővebben a Tolnai Népújság szeptember 25-ei (csütörtöki) számának 2. oldalán!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!