rejtélyes eset

2017.08.11. 13:45

Püspökgyilkosságról forgat George Clooney

A hollywoodi sztár producerként és narrátorként is közreműködik a filmben, amely egy főpap meggyilkolásáról szól.

George Clooney, aki egyebek között olyan filmeket vitt sikerre, mint a Sziriana vagy a Pénzes cápa régóta foglalkozik társadalmi, közéleti problémákkal is; nem véletlenül ENSZ-békenagykövet is. Ez a film pedig politikai gyilkosságokat bemutató hatrészes sorozat egyik darabja lesz – tudatta egyebek között a screendaily.com

Két évvel a guatemalai polgárháború (1960-1996) vége után, 1998 áprilisában a katolikus egyház átfogó, hivatalos vizsgálati jelentést készített a polgárháborúban elkövetett háborús bűncselekményekről. A háborúban mintegy 55 ezer ember vesztette életét, a jelentés szerint kilencven százalékuk a hadsereg áldozata volt.

Két nappal később lelőtték a 75 éves Gerardi püspököt, a jelentés fő kezdeményezőjét. A Közép-amerikai Jogvédő Bizottság (Codehuca) guatemalai katonatiszteket vádolt a bűnténnyel.

Juan Gerardi Conedera püspök

A gyilkosságot a mai napig nem sikerült teljesen felderíteni. A fő tetteseket 2001-ben elítélték, 13 katona ügye, akiket feltételezett társtettesekként tartanak számon, még mindig függőben van.

Gerardi püspök fáradhatatlanul ostorozta az emberi jogok ellen elkövetett bűnöket és a hadsereg kíméletlen fellépését a polgárháború 36 éve alatt.

A polgárháborúnak – amelyben sok tízezer polgári áldozat között több mint húsz papot is megöltek – csak 1996-ban vetett véget az Alvaro Arzu elnök és a Guatemelai Nemzeti Forradalmi Unió között megkötött békeszerződés.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!