Rosszabb a vírusnál

2019.07.16. 06:00

Kémszoftver, amivel észrevétlenül követnek exek és zaklatók

Amúgy semmi változás nem tapasztalható a mobilon, nem lassul, nem indul újra. Látszólag olyan, mintha minden rendben lenne.

Mint az erőszakos cselekmények többségében, ennek is leginkább nők az áldozatai. A programfajta neve: „stalkerware”.

Számos olyan okostelefonos alkalmazás érhető el, amelyiket valakinek a mobiljára telepítve gyakorlatilag korlátlanul lehet turkálni a gyanútlan személy magánéletében: merre megy, mit vásárol, mit fészbukol, kivel beszél, levelez és mit, mennyi ideig és így tovább.

Kép: Shutterstock

Ráadásul a stalkerware gyakran a vírusirtók számára teljesen rendjén való programnak tűnik, mert például szülői felügyeleti szoftverként árusítják. Vagy üzenetben küldik el, s a levélben található linkre kattintva már fel is települ a készülékre.

Anna megtörtént esete

Az MIT Technology Review cikke egy bizonyos Anna (álnév) történetét részletezi, aki életét féltve még 2016-ban szökött el mind erőszakosabbá váló kapcsolatából. Évekig állt ilyen megfigyelés alatt.

Az exem „végig tudta, hogy hol voltam, kivel váltottam e-mailt, szöveges üzenetet, mit posztoltam a közösségi oldalakon”.

Nem hinnénk, milyen gyakori probléma

Egyáltalán nem elszigetelt, egyedi jelenségről, hanem mindennapi valóságról van szó.

Nagyon kevés tanulmányt publikáltak a stalkerware-ről. A Cornell Egyetem kutatói által még tavaly októberben megjelent közlemény tucatnyi stalkerware-re hívta fel a figyelmet. A szerzők arra figyelmeztetnek, hogy a programok többsége úgymond „kettős felhasználású”, mivel gyermekbiztonsági, vagy lopásgátló eszközöknek mutatják magukat. Netán azok is, csak nem arra használják némelyiket.

Tavaly a Kaspersky biztonsági cég 58 000 stalkerware-re bukkant és távolított el, de ez az adat nyilván csak a jéghegy csúcsát jelzi. Számos ilyen alkalmazás letölthető a Google Play Áruházából és az Apple App Store-ból.

Persze van „arab változata” is

Egy szaúd-kormányzati weboldal által üzemeltetett okostelefonos applikáció, az Absher például lehetővé teszi a szaúd-arábiai férfiaknak, hogy nyomon kövessék és ellenőrizzék a nők mozgását.

Bár a két internetes óriásvállalat, a Google és az Apple sokat hangsúlyoztatott elvei közé tartoznak az emberi szabadság, a nemi egyenlőség magasztos értékei, azért az Absher app is beszerezhető a Google Play áruházból és az Apple iTunesról: milliók töltötték le.

A szoftver segítségével a „gyámok” automatizált figyelmeztető üzeneteket kapnak, ha a nők nem kívánatos területekre próbálnak lépni.

Nem túl bonyolult kémmé válni

Ha nem is található meg az összes ilyen alkalmazás a nagy netes áruházakban, egy gyors guglizással képzettség és szakértelem nélkül bárki fellelheti a számára kívánatos kémprogramot. Némelyiket még reklámozzák is, mint az alábbi, nemrég törölt appot.

What the actual fuck " target="_blank" rel="noopener">@Twitter seriously you’re promoting this kind of app? Do you not understand the kind of damage apps like these can do? pic.twitter.com/n7q0OKElOX

És ez csak árnyéka egy nagyobb problémának

Sajnos a technológia növekvő és egyre inkább meghatározó szerepet tölt be a társas kapcsolatokon belüli visszaélésekben is: messze nem csak a stalkerware-rről van szó.

Becslések szerint a zaklatás az esetek többségében már valamilyen technológiai alapú visszaélést jelent, amelybe beletartozik a szülői felügyeleti alkalmazásoktól a munkavállalók nyomon követéséig sokféle applikáció.

Ahogy a világ változik, a bántalmazók módszerei is változnak.

Az internetre csatlakozó okos eszközök és az intelligens otthoni termékek terjedése új utat nyit azoknak az embereknek, akik a háttérből szeretnek irányítani másokat.

Mit lehet tenni?

Sajnos nem létezik gyors és egyszerű megoldás. Az Electronic Frontier Foundation igazgatója, Eva Galperin munkája nyomán a víruskeresők egyre több stalkerware-et megjelenítenek a mobilokon. Csak az okostelefon-felhasználók egyáltalán kapcsolják be a víruskeresőt a készülékükön.

Védelmet nyújt az ujjlenyomat-olvasó, valamint ha csakis kóddal telepíthető bármilyen alkalmazás a készülékre. Ezzel együtt célszerű rendszeresen ellenőrizni, hogy pontosan milyen appok is futnak a telefonon.

Sokan úgy vélik, hogy a Google, az Apple és más internetes cégek többet tudnának tenni a biztonságunkért. Eleve nem kellene engedniük, hogy ezeket a programokat az alkalmazásboltjaikból lehessen letölteni.

„Ha egy alkalmazást úgy terveztek, hogy a készülék felhasználója számára láthatatlan maradjon, akkor az erkölcstelen, etikátlan, és bizonyos esetekben illegális is” – mondja Galperin.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!