Járvány

2020.09.16. 12:26

Most életeket menthet a mobiltelefonos applikációk használata

A hatékony kontaktkutatásban elengedhetetlen a kormány által fejlesztett mobilapplikációk, például a VírusRadar alkalmazás használata a koronavírus-járvány második hullámában.

Budapest, 2020. szeptember 16. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivõ a kontaktkutatást segítõ VírusRadar alkalmazásról a minisztériumban tartott sajtótájékoztatón 2020. szeptember 16-án.

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

Életeket menthetnek – mondta az innovációs és technológiai miniszter egy mai sajtótájékoztatón.

Palkovics László elmondta: mivel a fiatalabb korosztály egyre nagyobb arányban érintett a fertőzés terjedésében,

a kontaktkutatást segítő VírusRadar használata talán még fontosabb most, mint tavasszal volt.

A miniszter felidézte: a tárca 25 kutatási projektet indított a vírus terjedésének megakadályozásáért, ennek egyik eleme az innen letölthető VírusRadar applikáció, melynek márciusban kezdődött a fejlesztése.

Az applikációt május óta 35 ezren töltötték le. (Az alkalmazás szeptember közepéig hozzáférhető volt iOS rendszerre is, de ez a verzió jelenleg nem futtatható.)

A miniszter elmondta: az alkalmazás lehetővé teszi azoknak az ismeretleneknek a beazonosítását is, akikkel egy fertőzött huzamosabb ideig egy helyiségben tartózkodott, de akiknek az adatait, elérhetőségét nem tudja megadni.

A VírusRadar jelenleg androidos készülékeken, Magyarországon több mint 4 millió eszközön futtatható.

Az alkalmazás a mobiltelefonok rádiójeles, bluetooth-kapcsolatát felhasználva, a háttérben folyamatosan futva rögzíti azoknak a készülékek egyedi, titkosított azonosítóit, amelyek legalább negyed órán át, kétméteres közelségben vannak. Egy fertőzés esetén a felhasználó eldöntheti, megosztja-e a járványügyi szakemberekkel a telefon által rögzített adatokat.

A miniszter arra kért mindenkit, töltse le az alkalmazást.

Szólt arról is, hogy folynak az egyéb kutatási projektek, amelyek többek között a vakcinára, a gyógyszerre vonatkoznak, és dolgoznak a magyar vakcinagyártó-képesség kialakításán is. Emellett kialakították a lélegeztetőgép-kapacitást, a maszk- és fertőtlenítőszer-gyártási kapacitást, így fel vannak készülve a járvány második hullámára.

Palkovics László és Szentkirályi Alexandra
Fotó: Balogh Zoltán / MTI

A sajtótájékoztatón Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő kiemelte: a koronavírus-járvány első hullámát jól kezelte az ország, köszönhetően a gyors és hatékony kormányzati intézkedéseknek és az emberek fegyelmezettségének. Hozzátette: a második hullámban erre legalább akkora szükség lesz, mint az első hullám alatt.

A nemzeti konzultációban mintegy kétmillióan azt mondták, szeretnék, ha nem kellene visszatérni a szigorú intézkedésekhez, ezért a kormány azon dolgozik, hogy úgy védje meg az emberek életét és egészségét, hogy közben nem áll le a gazdaság, működik az ország és nem kerülnek veszélybe a munkahelyek.

Felhívta a figyelmet arra, hogy 5,5 millió ember használ mobiltelefont Magyarországon, ezek az okos eszközök pedig a védekezés hatékonyságát tudják szolgálni, például a kontaktkutatás hatékonyságának növelésével.

A 40 év alattiak gyakrabban mozdulnak ki otthonról, többekkel találkoznak, így szélesebb körben terjeszthetik a vírust,

ez pedig felértékeli az eredményes kontaktkutatás jelentőségét, amelyben segítséget nyújthat a VírusRadar.

A kormányszóvivő felhívta a figyelmet a KoronavírusInfó applikációra is, amely a www.koronavirus.gov.hu internetes oldal változata. Az applikáció naprakész és hiteles információkat tartalmaz és mostantól már push üzenetek formájában azonnali értesítést küld, ha valamilyen új hír, információ jelent meg a rendszerben.

Szentkirályi Alexandra felhívta a figyelmet a Házi Karantén Rendszer applikációra is. Mint mondta, ma Magyarországon több mint 28 ezer ember van hatósági házikaranténban, akiket a hatóságok folyamatosan ellenőriznek, és az applikáció segítségével lehetőség van a házi karantén távellenőrzésére, mentesítve ezzel a hatóságokat.

Borítóképünkön Palkovics László innovációs és technológiai miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!