Alternatív módszerek

2021.09.24. 14:44

Jelszavak nélkül is használhatják fiókjukat a Microsoft-felhasználók

Az általánosan rosszul használt jelszavak csak növelik a felhasználói fiókok kockázatát, ezért biztonságosabb belépési módszerek felé terelgetné felhasználóit a szoftveróriás.

Forrás: Shutterstock

A Microsoft szeptember közepén jelentette be, hogy szélesebb körben lehetővé teszi a Microsoft fiókok felhasználói számára, hogy jelszavak használata nélkül azonosítsák magukat. és lépjenek be a felhasználói fiókjukba. Az alternatív bejelentkezési módszer egyelőre nem elérhető az iskolai vagy a munka céljára használt fiókok esetén. Jelszó helyett a következő azonosítási módszerek állnak a felhasználók rendelkezésére:

 • Biztonsági kulcsok
 • E-mailben vagy SMS-ben küldött ellenőrzési kód
 • A Windows Hello biometrikus rendszer
 • A Microsoft Authenticator mobil alkalmazás
 • A Microsoft már 2021 márciusa teszteli ezt a jelszó nélküli felállást, amikor az Azure vállalati felhasználók számára engedélyezte a jelszavak hanyagolását, és a biztonságosabb azonosítási módszerek felé terelték őket.

  No, de mi a baj a jelszavakkal?

  Az elmúlt időszakban rengeteg online adatbázisba törtek be és loptak el felhasználói adatokat, melyekhez bárki, könnyedén hozzáfér az interneten. Mivel a felhasználók tipikusan újrahasznosítják a jelszavakat, és két-három, könnyen megjegyezhetőt használnak, ezért a hackereknek könnyű dolguk van, amikor felhasználói fiókokba terveznek belépni.

  Ezeket az adatokat úgynevezett brute force jelszó kitaláló támadásokban is használják, amikor egy felhasználói fióknál a támadók több jelszókombinációt próbálnak ki, többnyire automatizált eszközök segítségével.

  A G Data blogján is többször foglalkoztak a jelszavak biztonságával, és azt javasolták, hogy jelszavak helyett használjunk jelmondatokat, illetve, hogy azokat nem kell gyakran cserélni, ha nem merült fel támadás gyanúja.

  Másodpercenként 579 támadás

  A változásokat bejelentő Microsoft blogbejegyzésében Vasu Jakkal, a Microsoft biztonságért felelős alelnöke elmondta, hogy adataik szerint minden másodpercben 579 jelszavakhoz kapcsolódó támadást észlel a vállalat, ami 18 milliárd támadást jelent éves szinten.

  A felhasználók tipikus és könnyen kitalálható jelszóalkotási módszereket használnak, ha könnyen megjegyezhető jelszót szeretnének. Például rendkívül népszerű az 1234567 jelszó vagy a házikedvenc nevéből álló jelszó – az emberek 15 százaléka ilyet használ a Microsoft felmérése szerint. De a születési dátum vagy a család neve is nem túl biztonságos jelszó alapot jelent.

  Már most átállhatunk

  A változások nem minden felhasználónál jelentek meg, de a tapasztalat alapján Magyarországon már elérhető a jelszómentes Microsoft fiók. Ehhez előbb be kell lépnünk a saját Microsoft fiókunkba. Ott a Biztonság fül alatt a Speciális biztonsági beállítások menüpontban legörgetve a lap aljára a További védelem alatt találjuk azt a lehetőséget, hogy jelszó nélküli belépést használjunk.

  Ezt akár most is be tudjuk kapcsolni, feltéve, hogy nem iskolai vagy munkacélú Microsoft fiókunk van. Szükségünk van például a Microsoft Authenticator ingyenesen letölthető mobilappra, de az SMS-ben, e-mailben küldött kóddal is beléphetünk.

  A jelszó eltávolítását a Microsoft akkor sem javasolja, ha a következő régebbi Microsoft eszközöket vagy alkalmazásokat még használjuk:

 • Xbox 360
 • Office 2010 vagy korábbi
 • Office for Mac 2011 vagy korábbi
 • Az IMAP vagy POP email szolgáltatásokat használó alkalmazások bármelyike, tipikusa levelező
 • Windows 8.1, Windows 7 vagy korábbi
 • Egyes Windows funkciók használata esetén, mint Remote Desktop vagy Credential Manager
 • Egyes parancssort igénylő vagy feladatütemező szolgáltatás használatakor
 • Borítóképünk illusztráció

  Ezek is érdekelhetik

  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!