Mesterséges intelligencia

2022.08.23. 15:00

Varázslatos portrék készítése az Artbreederrel

Mikor a gépi tanulás technológiája a képszerkesztés magasiskolájával találkozik, már közelítünk a művészethez.

Fotó: Daniel Voshart

Érdemes Daniel Voshart képeit itt megnézni, munkái akár nyomtatásban is megrendelhetőek. A kanadai dizájner a nyilvánosan, számunkra is elérhető Artbreeder mesterséges intelligencia platform és a Photoshop segítségével készített (készíttetett) római császárportrékat – lenyűgöző eredménnyel.

 

Voshart a Photoreal Roman Emperor Project keretében fotórealisztikus portrékat készített római császárokról. Összesen 800 mellszobor képét alakította át, illetve restaurálta – repedéseket, törött orrokat, füleket, egyebeket javított – , hogy Kr. e. 27-től Kr. u. 285-ig tartó időszak 54 császárát életre keltse számunkra.

Hogyan dolgozott? Az Artbreeder a képek manipulálásához egy gépi tanulási módszert, az úgynevezett generatív adverzális hálózatot (GAN) használja. Voshart addig dolgozta át a képeket a Photoshopból az Artbreederbe és vissza, amíg meg nem kapta a nagy felbontású képeket a császárokról.

 

Ami az elkészült munkákat illeti, inkább művésziek, mint tudományosak lettek, bár Voshart igyekezett a megjelenésüket (haj, szem, etnikai hovatartozás) illetően történelmi szövegekre és pénzérmékre támaszkodni. Idős, ám még súlyosabb megbetegedéseik előtti életkorukat választotta mintának.

Nem akarta a császárokat romantikusan, vagy hősiesnek feltüntetve ábrázolni: lehetőleg inkább azokat a mellszobrokat részesítette előnyben a feldolgozás során, amelyeken az uralkodó csúnyább volt – elmélete szerint a művészek valószínűleg hízelegni próbáltak az alattvalóiknak.

Néhány császárnak nem maradt fenn mellszobra. Megalkotásukhoz érméket és családfa kutatást végzett.

Meg kell jegyezni, hogy sajnos a mesterséges intelligencia tökéletes hamisítványokat is készíthet a GAN segítségével. Ezek olyan hátborzongatóan élethű produktumokat hoznak létre, mint például Tom Cruise csaló TikTok videói, melyek egytől egyig hamisítványok. 11 millióan látták a műveket, amelyekben egy-egy valós személy fejét kicserélték a híres színészére.

Borítóképünkön Augustus és Maximinus Thrax (Forrás: Daniel Voshart)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!