csak nejlon marad?

2018.09.15. 20:32

Medúzának hiszik a műanyagot a teknősök

A tengeri teknősök több mint fele eszik műanyagot, amelyből akár egyetlen darab is halálos lehet.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Rich Carey

Az ausztrál kormány tudományos ügynökségének (CSIRO) ezer teknős vizsgálatával végzett elemzése szerint az állatok 52 százaléka evett műanyagot. Ez a tengeri teknősök minden életciklusában megtörténik, de általában fiatal korban a leggyakoribb.

A fiatal állatok 23 százaléka és a tojásból éppen kikelt utódok 54 százaléka nyel le műanyag részecskéket, szemben a felnőtt állatok 16 százalékával. A tudósok szerint ez azért van, mert a fiatalabb teknősök kevésbé válogatósak és együtt sodródnak a tengeri áramlatokkal, a műanyag hulladékdarabokhoz hasonlóan.

A Scientific Reports című tudományos lapban megjelent tanulmány szerzői szerint annak a teknősnek, amely egyetlen darab műanyagot nyelt le, 22 százalékkal nagyobb esélye van arra, hogy elpusztul. A 14 darab műanyagot lenyelt teknősök esetében 50 százalékra nőtt az elpusztulás kockázata.

„Tudtuk, hogy a teknősök sok szemetet fogyasztanak, de nem voltunk biztosak abban, hogy tényleg műanyag okozta az állatok halálát vagy csak éppenséggel műanyag volt a szervezetükben, amikor elpusztultak” – idézte Chris Wilcoxot, a CSIRO kutatóját az ügynökség pénteki közleménye.

Több millió tonnányi műanyag hulladék kerül a világ óceánjaiba minden évben. Minél jobban megismerik a helyzetet a kutatók, annál jobban fel tudnak készülni a probléma megoldására és használható megoldást találhatnak rá. Nem meglepő módon a kutatók arra jutottak, hogy minden egyes elfogyasztott műanyagdarabbal megnőtt az elpusztulás veszélye.

„Egyetlen műanyagdarab is képes megölni egy teknőst. Néhány vizsgált állat csupán egyetlen darabot fogyasztott el, ami elég volt ahhoz, hogy megölje. Az egyik esetben a belei átszakadtak, egy másikban a puha műanyag elzárta a bélrendszert” – mondta Kathy Townsend, a Queenslandi Egyetem munkatársa.

A tengeri teknősök az első olyan élőlénycsoport, amelynél feljegyezték a műanyagfogyasztást. A tengeri állatok az úszó műanyaghulladékot gyakran összetévesztik a gyakran fogyasztott medúzákkal.

A Világgazdasági Fórum (WEF) szerint a világ óceánjaiban lévő műanyag mennyisége az elmúlt 20 évben megkétszereződött és ha a szennyeződés a jelenlegi mértékben folytatódik, 2050-re több műanyag lesz a vizekben, mint hal.

A műanyag tengeri felhalmozódása egyre nagyobb problémát jelent. Becslések szerint csak 2010-ben 4,8-12,7 millió tonna műanyag szemét került bele a világ óceánjaiba szárazföldi forrásból. Várhatóan ez a mennyiség a jövőben exponenciálisan növekedni fog. Ez hatalmas veszélyt jelent a tengeri élővilágra, főként azért, mert beleakadnak a szemétbe vagy lenyelik azt.

Borítókép: Illusztráció

Forrás: Shutterstock/Rich Carey

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!