érthetetlen

2019.03.29. 11:16

Mintegy 1100 delfintetemet vetett a víz partra idén Franciaországnál

A La Rochelle-i Egyetem Tudományos Kutatóközpontjának szakemberei által a tetemeken végzett vizsgálat a csonkítás nagyon súlyos mértékét mutatta ki. Környezetvédelmi aktivisták szerint a halászok rendszeresen kivágják a hálóba gabalyodott és elpusztult állatok testrészeit azért, hogy megóvják hálójukat.

Forrás: AFP

Fotó: NICOLAS TUCAT

Mintegy 1100 megcsonkított, levágott uszonyú delfintetem sodródott az Atlanti-óceán francia partjaira év eleje óta, az agresszív ipari halászat okozta tömeges pusztulásuk miatt a francia környezetvédelmi tárca nemzeti tervet vázolt fel az állatok védelmére.

„Soha nem láttunk ilyen nagyszámú partra vetődött tetemet. Még csak három hónap telt el az évből, de már meghaladtuk a tavalyi rekordot, amely az elmúlt 40 év legnagyobb arányú pusztulása volt”

- hangoztatta Willy Daubin, a La Rochelle-i Egyetem Tudományos Kutatóközpontjának munkatársa.

Daubin elmondta, hogy az állatok 90 százalékának pusztulását halászhálóval való véletlen befogás okozta, ám rejtély, hogy idén miért ilyen nagyarányú a jelenség.

Nem tudják a tudósok, hogy mi lehet a jelenség pontos oka
Fotó: NICOLAS TUCAT / AFP

Francois de Rugy francia környezetvédelmi miniszter múlt héten La Rochelle-be látogatott, ahol tervet vázolt fel az állatok megóvására. Ennek része a kutatások fokozása a Viscaya-öböl közelében működő mintegy 26 halászhajóraj akusztikus berendezéseinek korszerűsítésére, amelyek távol tarthatják az állatokat a halászhajóktól.

Állatvédők szerint azonban a miniszter által előterjesztett elképzelések nem elegendőek, és az akusztikus berendezések számának növelése az óceánok mértéktelen hangszennyezéshez vezet, és nem jelenti a probléma hosszú távú megoldását.

Lamya Essemlali, Sea Shepherd környezetvédő csoport franciaországi részlegének vezetője szerint a halászat jelenlegi mértéke a delfinpopuláció kipusztuláshoz vezethet. A szervezet szerint az ökológiai válságot az alacsony árú halak iránti megnövekedett kereslet idézte elő.

„Jelenleg a delfineket megölő halászhajók által kifogott tengeri sügér kilónkénti ára a francia piacokon nyolc euró”

- emlékeztetett Essemlali.

Az Európai Bizottság adati szerint az elmúlt 50 évben kétszeresére nőtt a globális halfogyasztás. Az ilyen mértékű növekedés a környezetvédők szerint fenntarthatatlan.

Borítókép: Egy delfintetem a az Atlanti-óceán francia partján 2019. március 22-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!