agyrém

2021.06.04. 11:30

Rasszisták azok a fehérek, akik spanyolt tanítanak

Egy virtuális konferencia során, Jessica Bridges tanárnő elmondta, hogy abbahagyta a spanyol tanítását, mert szerinte nem volt helyes, hogy egy fehér nő spanyolul tanított.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

„A rasszizmus a fehér emberektől származik, és velük öröklődik tovább” – mondta Jessica Bridges spanyoltanár az Egyesült Államokban.

A tanárnő sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a tanulóinak korábban spanyolul kellett tanulniuk tőle, egy fehér nőtől, és hozzátette, „bárcsak visszamehetnék és elmondhatnám a diákjaimnak, hogy ne tanuljanak nyelveket egy fehér nőtől. Azt mondanám nekik, hogy álljanak a sarkukra. A fehéreknek nincs igaza” – számol be a történtekről a V4NA Hírügynökség.

„Le kell bontani az érzelmeinket, és el kell ismernünk a fehérségünket és az azzal járó fehér kiváltságainkat a megbánás jegyében” – mondta Bridges.

A spanyoltanár mielőtt ezen kijelentéseit tette, részt vett egy kétnapos virtuális konferencián, aminek a témái a nemi, faji, és közösségi konfliktusok voltak.

„A konferencián beszéltünk a fehér erkölcsről. Rendszeresen számon kérem magamat azért, hogy továbbra is küzdjek a fehér felsőbbrendűségemmel szemben. A fehér felsőbbrendűséget először az emberben kell leépíteni, ami azt jelenti, hogy nem fogok spanyolul tanítani” – mondta.

Bridges, az Oklahoma Állami Egyetem Művészeti és Tudományi Főiskolájának doktorjelöltje doktori disszertációját „a fehér nők bűnrészessége a fehér felsőbbrendűségben” témában írta. Ebben arról is értekezett, hogy mit kell megtenniük a fehér nőknek ahhoz, hogy kezeljék a felsőbbrendűségüket. Bridgest állítása szerint a járvány ösztönözte arra, hogy ezen témából írja a disszertációját.

Bridges munkája állítása szerint arról szólt, hogy megvizsgálja fehérségét, bűnrészességét és aktivizmusát. Azt mondta, hogy tanárként az Egyesült Államokban egy olyan rendszerbe került, amelyet egyes tudósok a társadalmi igazságtalanságok melegágyaként azonosítottak.

Bridges a mesterképzésen tanult a marxizmusról, és ennek hatására antirasszista aktivistaként kezdett magára tekinteni. A marxizmus tanulása közben jött rá, hogy ő a gyarmatosító múltat támogatja azzal, hogy spanyolul tanít, ami állítása szerint hányingert váltott ki belőle.

Bűnösnek érezte magát azért, mert spanyolul tanított, és mert fehér nőként akarata ellenére egy hatalmi struktúrát is tanított a gyerekeknek, amivel fenntartotta fehér felsőbbrendűséget.

Később az általa tanított diákokat megkérdezte, hogy használják-e a „Hispanic” szót a spanyolok azonosítására. Amikor a diákok igennel feleltek, elmondta nekik, hogy ez egy gyarmatosító kifejezés, amit nem szabad használniuk, mert nem Spanyolországból származnak.

„Középiskolások voltak, és nem voltak biztosak abban, hogy mit kezdjek a szavaimmal, amivel próbáltam nekik elmagyarázni a problémát a spanyol tanulással. Aztán abbahagytam a spanyol nyelv oktatását” – jelentette ki.

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!