Triászkori emlék

2022.01.03. 11:30

Egy amatőr kutató 200 millió éves dinóösvényt fedezett fel Walesben (videó)

A dinoszauruszok korai rokonának egy walesi strandon felfedezett 50 méteres ösvénye hozta izgalomba a brit paleontológusokat.

A dinócsapáson talált lábnyomok arra utalnak, hogy bő 200 millió évvel ezelőtt hosszúnyakú dinoszauruszok, vélhetően a híres Diplodocust is magába foglaló Sauropodomorpha-klád egyik tagjának példányai, szauropodák vagy proszauropodák éltek a térségben 

- jelentette be az óév utolsó napján a londoni természettudományi múzeum.

 

A szauropodák általában igen nagy méretűek voltak, hosszú nyakkal és farokkal, négy lábon jártak, és a Földön valaha élt legnagyobb szárazföldi állatokká váltak. A proszauropodák időben megelőzték a szauropodákat, kisebbek voltak, és gyakran képesek voltak két lábon járni.

 

A nyomokat Kerry Rees hobbipaleontológus fedezte fel a Cardiffhoz közeli Penarth strandján 2020-ban. A londoni múzeum szakértői, Susannah Maidment és Paul Barrett - mint Twitter-üzenetükben írták - eleinte szkeptikusak voltak, mert sok geológiai képződményt lehet tévesen ősi állatok nyomának tartani, de aztán alapos vizsgálatok nyomán arra a következtetésre jutottak, hogy triászkori, vagyis 200-250 millió éves állatnyomokról van szó.

A nyomok, köztük felgyűrődött laza talaj körvonalai, arra utaltak, hogy egy lábakon járó állat nyomairól van szó. Néhány helyen lábujjnyomot is észleltek.

 

 

A dinónyomokat háromdimenziós technológiával örökítették meg az utókornak, mert az árapály előbb-utóbb véglegesen erodálja őket.

 

A kutatásról a Geological Magazine című szakfolyóirat számol be részletesen.

Borítókép: NHM London/Peter Falkingham

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!