Keddi gyorstalpaló

2017.08.30. 08:00

Ön szerint mióta létezik a Tetris?

És hol szerelték fel az első jelzőlámpát? Lehet-e halálos egy kert?

Forrás: Shutterstock

Ha már kiszállt az iskolapadból, de mégis szeret tanulni, jó helyen jár. A következőkben ugyanis három különböző témában olvashat három kis történetet. Művelődni ugyanis sosem késő – a hét második napján sem.

Mióta létezik a Tetris?

Generációk nőttek fel a világ legegyszerűbb, mégis legnépszerűbb videojátékán, mely 1984-ben indult világhódító útjára. Első változatát feltalálója, az Orosz Tudományos Akadémia munkatársaként dolgozó Alekszej Pazsitnov csupán egyetlen éjszaka készítette el. A játék nevét a görög tetra (jelentése négy) és a tenisz szó (a programozó kedvenc játéka volt) összevonásából alkotta meg. Miután Pazsitnov az orosz kormány alkalmazásában állt, így egyetlen fillért sem látott „találmányából”. Egészen 1996-ig kellett várnia arra, hogy megszerezze a jogokat.

Lehet-e halálos egy kert?

Elég egy érintés, és máris veszélybe sodorhatja magát a látogató az angliai Northumberland városában 2005-ben megnyitott Alnwick Kertben, ahol egy különleges gyűjtemény található. Az úgynevezett Méreg Kertben ugyanis a világ legmérgezőbb vagy illegális narkotikumnak számító növényeit láthatják a vendégek, mint például a farkasmaszlag, a nadragulya, a kanabisz vagy a koka. A kertet éjjel-nappal őrzik, a vendégeket pedig halálfejes táblák figyelmeztetik, hogy tilos megérinteni vagy megszagolni a növényeket.

Hol szerelték fel az első jelzőlámpát?

Bár még csak 1914-et írtunk, már a megnövekedett autósforgalomra hivatkozva alkalmazták az amerikai Cleveland városának egyik kereszteződésében az első zöld és piros színeket jelző elektromos lámpát. A színváltásokat kezdetben egy berregő hang is kísérte, hogy a közlekedők jobban odafigyeljenek a forgalmi rendre. A három színű (piros-sárga-zöld) jelzőlámpát csak rá hat évre helyezték működésbe Detroitban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!