divat

2017.09.06. 18:53

Vége a kórosan sovány modellek korának?

A Dior, a Gucci és a Louis Vuitton ezentúl csak egészséges manökeneket alkalmaz.

A Kering és a LVMH francia vállalatcsoport vállalta, hogy nem szerepelnek többé kifutóin csontsovány modellek és csak olyanokat alkalmaznak, akiknek hat hónapnál nem régibb orvosi igazolásuk van arról, hogy egészségesek. A két nagy vállalatcsoportba olyan márkák tartoznak, mint a Christian Dior, a Givenchy, az Yves Saint Laurent, a Gucci, a Kenzo, a Stella McCartney, a Louis Vuitton és a Marc Jacobs.

Mind elfogadták, hogy a női modellek esetében a 34-es francia méret, a férfiaknál pedig a 44-es az alsó határ. A női 34-es méret azt jelenti, hogy a modell mellbősége 81,5 centiméter, a dereka 62,5 centiméter, a csípője pedig 86,5 centiméter.

Franciaországban 2015-ben törvényben tiltották meg az ultravékony modellek alkalmazását, de abban nem kötötték ki a modellek minimális testméreteit, és az alkalmazás feltételeként csak az orvosi igazolást szabták meg.

„Reméljük, hogy csatlakozásra ösztönözhetjük az egész divatipart, s ez valóban változást hozhat a manökenek munkakörülményeiben iparág-szerte”

- fogalmazott szerdán kiadott közleményében Francois-Henri Pinault, a Kering vezetője.

A divat bennfentesei régóta úgy tartják, hogy a magas és androgün nőkön jobban állnak a ruhák, míg a nyugati kultúrák gyakran társítják a vékonyságot a gazdagsággal, a fiatalsággal és a kívánatossággal. A modellekkel való bánásmód számos országban lett kritika tárgya, és néhol születtek is intézkedések a manökenek védelmében. Franciaország mellett 2013-ban Izrael is betiltotta a kórosan sovány modellek alkalmazását, de Olaszországban és Spanyolországban a divatcégek saját belátására bízzák, hogy milyen önkorlátozást alkalmaznak.

A Kering és a LVMH azt is vállalta, hogy 16 év alatti lánymodelleket nem vesz fel felnőtt divatbemutatókhoz, divatfotózáshoz. Azt is megígérték, hogy szakpszichológus áll majd munkaidőben a manökenek rendelkezésére akár telefonon, akár személyesen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!