keressük a hazait

2019.06.27. 06:30

Jobban ragaszkodnak a megszokott márkához a magyarok

15 százalékuk ragaszkodik a megszokott termékekhez, ugyanakkor az itthon gyártott árut vásárolják leginkább.

Forrás: Shutterstock

A 8 százalékos világátlaggal szemben kétszer olyan márkahűek a magyarok – derül ki a Nielsen piackutató globális, 2019-ben 30 ezer fő bevonásával 64 országban végzett online kutatásából, melyről az Origo ír.

A márkahűség felett lassan eljár az idő: az európai fogyasztók harmada,

a magyarok több mint egyötöde szívesen próbál ki új dolgokat,

sőt, aktívan keresi őket az online és offline termékkínálatban. Ez az arány globálisan még magasabb, 42 százalék. Sőt, a válaszadók közel fele előszeretettel kísérletezik vásárláskor, jóllehet, vannak bevált és szeretett márkáik.

A magyarok 15 százaléka ragaszkodik rigorózusan megszokott márkáihoz, nem kockáztat, ám 100-ból 63-an próbálnak ki egy-egy újdonságot.

A kontinens legkísérletezőbb népe a török, míg legkevésbé az észtek csábulnak el egy-egy új termék/márka láttán. A magyar fogyasztók felét a család és baráti ajánlások is befolyásolják márkaválasztáskor.

A márkaváltás legfőbb indokaként a fogyasztók leginkább a jobb ár-érték arányt nevezték meg (globálisan 39 százalék).

A hazai fogyasztók „márkahűtlenségét” szintén ez vezeti (34 százalék), de az árcsökkenés/akció is más márkához csalja a magyarokat (26 százalék). A praktikusabbnak ítélt, illetve kényelmi funkciókat jobban kiszolgáló termékek is márkaváltásra csábítanak (23 százalék) itthon.

Az egyes kategóriákat nézve a magyarok leginkább kávé-tea, háztartási tisztítók, valamint sampon és hajbalzsam terén ragaszkodnak megszokott márkáikhoz, ilyenkor jellemzően egy-két bejáratott brand közül választanak.

A magyarok zöme emellett, saját bevallása szerint, Magyarországon gyártott terméket vásárol leginkább, míg 30 százalékának nincs preferenciája a gyártó ország tekintetében.

A mind hűtlenebb fogyasztók megtartásáért folyó küzdelemben a gyártóknak érdemes újragondolniuk marketingstratégiájukat, ezen belül különösen a hirdetési gyakorlatot: globálisan az átlagfogyasztók egyötödét semmilyen mértékig nem befolyásolják a televíziós és rádiós reklámok, ennél még magasabb arányban hatástalanok a magazinos print hirdetések és brosúrák.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!