felzárkózás

2020.05.08. 09:32

Konyhakerti palántákkal és eszközökkel segítik a rászorulók önellátását

Palántákat, vetőmagot és konyhakerti eszközöket kaptak rászoruló családok az egyik leghátrányosabb hazai térségben, a Gönci járásban. A Felzárkózó települések program keretében most megvalósuló segélyakció mintegy félszáz nehéz sorsú család megélhetését segíti.

Forrás: Ökumenikus Segélyszervezet

Fotó: Sándor Tamás

Családonként tízezer forint értékű paradicsom, paprika, zeller, illetve bársonyvirág palántákat kapott 58 rászoruló család a Gönci járásban az Ökumenikus Segélyszervezettől. A program keretében korábban kiosztott karalábé, cukkini, hagyma, patiszon és borsó vetőmag mellett a vizsolyi és boldogkőújfalui családok vetőburgonya adományban is részesültek, hamarosan pedig a konyhakert műveléséhez szükséges eszközöket, permetezőt, ásót, kapát, gereblyét, locsolókannát is kapnak. A Vizsolyban 28, Boldogkőújfalun 30 rászoruló családot segítő program összértéke 2 millió forint.

Sándor Tamás, az Ökumenikus Segélyszervezet vizsolyi Jelenlét Pontjának szakmai vezetője elmondta, hogy a járás családjainak hosszú távra tervezett támogatását nem a rendszeres, készen kapott adományokkal kívánják megvalósítani, hanem többek között olyan támogatási formák bevezetésével, melyek a kedvezményezetteket is bevonják a folyamatokba, s ezáltal vezetik őket az önállósulás felé.

A járvány idején pedig különösen is nagy segítséget jelent a családoknak a vetőmag, palánta illetve kerti eszköz adomány, mert a termények a mindennapi megélhetéshez fognak közvetlenül hozzájárulni.

A támogatottak között több halmozottan hátrányos helyzetű család van, akiknek különösen is nagy segítséget jelentenek az akció. Ilyen például az az egyedülálló nagyapa is, aki mindenben segíti nála élő lánya és fogyatékos unokái életét. A nagymama, aki egyedül neveli elhunyt lánya gyermekeit, miközben sztrókot kapott férjét ápolja, vagy az a házaspár, melynek mindkét tagja súlyos betegséggel küzd.

Fotó: Sándor Tamás / Ökumenikus Segélyszervezet

Az Ökumenikus Segélyszervezet vizsolyi és boldogkőújfalui központtal, a Gönci járás 30 településén segít a területi és társadalmi hátrányok következményeinek, a szegénység újratermelődésének mérséklésében, a mélyszegénységben élők integrációjának előmozdításában.

A leghátrányosabb helyzetű települések támogatása rendszerszintű beavatkozással, hiánypótló szolgáltatások (egyéni és közösségi gyermekfejlesztő programok, települési élménynapok, prevenciós iskolai programok, munkaerőpiaci fejlesztés stb.) és a folyamatos helyszíni jelenlét biztosításával valósul meg. A segélyszervezet az azonnali segítségnyújtáson túl hosszú távú fejlesztési folyamatokkal járul hozzá az érintett települések gazdasági, társadalmi hátrányainak enyhítéséhez, a közösségek aktivizálásához, a helyi együttműködések elősegítéséhez, erősítéséhez.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!