Járvány

2020.09.16. 13:10

Rendhagyó lesz idén Magyarországon az Európai Diáksport Napja

A Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) azt javasolja, hogy a járványügyi készültség időszakában az iskolák a testnevelés órák keretében szervezzék meg a szeptember 25-i Európai Diáksport Napjához (ESSD) kapcsolódó programokat.

Budapest, 2019. szeptember 27. Diákok sportolnak az Európai Diáksport Napja magyarországi programján a BVSC Szõnyi úti Sportpályáján 2019. szeptember 27-én. A Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) kezdeményezésére 2015-ben elindult program alkalmából idén 39 országban sportolnak fiatalok. MTI/Szigetváry Zsolt

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

Az MDSZ szerdai közleménye szerint a szövetség abban bízik, hogy az iskolák többsége csatlakozik az Európai Diáksport Napjához, „felismerve, hogy a vírusfertőzés elleni védekezésben kiemelten fontos a rendszeres testmozgás.”

Az MDSZ emlékeztet arra, hogy a diáksportnap másfél évtizedes múlttal rendelkezik Magyarországon, és az MDSZ ötletéből európai kezdeményezéssé váló ESSD-re is már több mint öt éve kerül sor.

Az Európai Diáksport Napjára regisztráló iskolák hagyományosan azt vállalják, hogy az eseményhez kapcsolódóan 120 perces mozgás- és sportprogramot szerveznek a tanulóknak.

Az idén azonban a koronavírus-járvány miatt más a cél, mert a mostani tanévre az emberi erőforrások minisztere témanappá nyilvánította szeptember 25-ét, így lehetővé vált, hogy az iskolák a tantervben előírt, a témával összefüggő tanítási órákat a témanapon szervezzék meg.

„Idén az MDSZ lehetőséget ad arra is, hogy az iskolák ne csak szeptember 25-én, hanem az Európai Sporthét (szeptember 23-30.) bármelyik napján zajló testnevelés órákkal is regisztrálhassanak,

támogatva a tanulók immunrendszerének erősítését, amelynek a pandémia miatt most nagyobb a jelentősége, mint valaha” – írta közleményében az MDSZ, hozzátéve, hogy az órák biztonságos lebonyolításához az elmúlt hetekben közzétett iránymutatásokkal nyújtanak segítséget.

Az MDSZ – az elmúlt két évhez hasonlóan – az idén is díjazza a diáksportnapon leginkább aktív és kreatív iskolákat, köszönhetően az EMMI Egészségügyért Felelős Államtitkársága támogatásának.

„Ezúttal a szabadtéri mozgás, az utcai sportok fontosságát kiemelve egy másik jeles nappal kötöttük össze az ESSD jutalmazási rendszerét:

az idén először rendezzük meg ugyanis hazánkban az Open Streets Day programokat,

amelyen arra biztatjuk a tanulókat és iskoláikat, hogy szeptember 20-án, vagy annak környékén keressenek lakókörnyezetükben szabadtéri lehetőséget a testmozgásra, és ott szervezzenek maguknak sportprogramot” – idézte a közlemény Balogh Gábor MDSZ-elnököt.

Az MDSZ tájékoztatása szerint az első 100 iskola, amely október 22-ig mind az Open Streets Day sporteseményéről, mind pedig az ESSD aktivitásáról beküldi a beszámolóját, 60 ezer forint értékű labdacsomag jutalomban részesül, az első 400 iskola pedig, amely az ESSD alkalmából megvalósított programjáról szóló beszámolóját feltölti, 20 ezer forint értékű labdacsomagot kap. A beszámolókat a határidőig beküldő iskolák között egy Teqball Lite asztalt sorsolnak ki.

Borítókép: diákok sportolnak az Európai Diáksport Napja magyarországi programján a BVSC Szőnyi úti Sportpályáján 2019. szeptember 27-én

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!