egészséges és finom

2020.12.06. 13:19

Ezért érdemes rendszeresen gyömbért fogyasztani

Fűszerként ízesebbé teszi ételeinket, gyógynövényként segíti egészségünk megőrzését és szépíti bőrünket. Por alakban és kandírozva is kapható, de megéri vesződni a gyökértörzsek hámozásával, mert a gyömbér nyersen a leghatásosabb.

Forrás: Shutterstock

Vásárláskor tapogassa meg a kiszemelt darabot: ha feszesnek és kissé nyirkosnak érzi, akkor friss. Minél vaskosabb, annál intenzívebb az aromája. Ételhez, italhoz vagy gyógykúrához egyszerre csak kis mennyiségre van szükség, ezért ne vegyen nagyobb tételt – hívja fel a figyelmet a Mindmegette cikke.

Konyhai felhasználásra

A megtisztított nyers gumót vékonyan felszeletelheti, apró kockákra vághatja vagy finomra reszelheti. A fás részt ne dobja el: egyben hagyva főzze bele az ételbe, hogy átadja az ízét, majd szedje ki. Külön is megfőzheti, majd a levet gyömbéres levesekhez, italokhoz használhatja.

Hámozási trükk

Ne kínlódjon késsel vagy zöldséghámozóval! Kapargassa le a héjat egy kiskanállal – a görbülete miatt könnyebben igazodik a gyömbérgyökér egyenetlen felületéhez.

Mihez illik?

Halhoz, húsokhoz (pl. szárnyashoz), zöldségekhez (pl. sárgarépához, sütőtökhöz, fejes káposztához, mangoldhoz, szójacsírához), rizshez és tésztákhoz. Pikáns levesekhez , vegetáriánus fogásokhoz, ázsiai és indiai ételekhez (pl. currykhez) is használhatja.

A gyömbérrel feldobhat dresszingeket, mártogatósokat és szószokat, ízesíthet vele gyümölcssalátát, mézeskalácsot és más süteményeket, joghurtos, túrós és jeges desszerteket. Hideg és meleg italok ízesítőjeként is kedvelt.

A kandírozott gyömbér önmagában fogyasztható édes csemege vagy sütemények, desszertek hozzávalója.

Gyógyító tulajdonságai

Teaként elkortyolva méregtelenít, védi a májat és tisztítja a bőrt, erősíti az immunrendszert, enyhíti a megfázásos tüneteket, serkenti a vérkeringést, fájdalom- és lázcsillapító, gyulladás-, vérnyomás- és koleszterinszint-csökkentő hatású, továbbá segít elmulasztani a hányingert.

Gyömbértea megfázásra

Egy csészéhez hámozzon meg egy hüvelyknyi gyömbérdarabot, vágja vékony szeletekre, és öntsön rá egy csészényi forró vizet. Hagyja állni 10-15 percig, majd ízesítse mézzel és citrommal.

5 tipp, hogy friss maradjon

Ha túlvásárolta magát, előzze meg, hogy a maradék megráncosodjon, vagy penészes legyen, mert akkor ki kell dobni.

1. Hűtőszekrény

Az ép és hámozatlan gyömbérgyökeret papírba csomagolva helyezze a zöldségesfiókba. Még jobb, ha simítózáras mélyhűtőtasakba teszi, és kipréseli belőle a levegőt, mielőtt lezárja. Így nem érintkezik a hűtőben keringő, könnyen penészedést okozó párás levegővel, és több hétig eláll. Hónapokig friss marad, ha a meghámozott gumót finomra reszeli és sós vizet önt rá.

2. Fagyasztás

A mélyhűtőben 2-3 hónapig eltarthatja egészben vagy feldarabolva, viszont számolnia kell azzal, hogy felengedés után kissé szivacsos lesz és veszít az aromájából. (Jobban megőrzi eredeti tulajdonságait, ha vákumos csomagolásban teszi a fagyasztóba. Ehhez levegőkiszívó pumpával együtt forgalmazott speciális ételtároló dobozt vagy tasakot használhat.) Felhasználás előtt az egész gyömbért még fagyos állapotban hámozza meg.

3. Alkohol

A meghámozott gyökeret ízvesztés nélkül tartósíthatja, ha csavaros befőttesüvegben annyi vodkát (vagy más semleges ízű, kb. 40%-os alkoholt) önt rá, amennyi ellepi. A zavarossá váló szesz arra utal, hogy baktériumok kerültek az üvegbe. Ekkor az alkoholt azonnal ki kell önteni, és a tisztára mosott üvegben újabb adagot kell a leöblített gyömbérre tölteni.

4. Elültetés

Dugja a gyökeret egy cserép földbe, ha hűtés nélkül frissen akarja tartani. Szükség esetén ássa ki, és vágjon le róla annyit, amennyi kell. Házilag is termeszthet gyömbért, ha egy elágazó gyökérről levág egy olyan részt, amelyiken van legalább egy rügy. Áztassa be 2-3 órára, majd vermelje el laza, tápdús földdel megtöltött, vízelvezető nyílással ellátott, sekély edénybe. Helyezze félárnyékos, meleg helyre, és alulról öntözze. Néhány hét múlva megjelennek a hajtások, legkésőbb egy év múlva pedig szüretelhet.

5. Szárítás

A vékonyra szeletelt gyömbér a szabad levegőn gyakori forgatás mellett is csak nagy sokára veszíti el nedvességtartalmát. Ezért tegye a max. 50 fokra előmelegített sütőbe néhány órára. Próbaképpen törjön ketté egy szeletet: ha roppan és nem nedves a belseje, kihűlés után összemorzsolhatja, porrá őrölheti vagy egyben csatos befőttesüvegben tárolhatja.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!