Ezotéria

2009.04.24. 05:48

Camino: a lelki csodák zarándokútja

A fiatalabb generáció az ismeretlent, a szokatlant keresi mindenben, így születnek az extrém sportok, lángolnak fel a jóga önismereti változatai. Bár soha nem ez volt a szándéka, mindezt egyesíti egy különleges fizikai és szellemi erőpróba, mely egyre népszerűbb a magyarok körében.

Mészáros B. E.

A Caminóról van szó, a Spanyolország északi részén, Santiago de Compostelába, Szent Jakab sírjához vezető 800 kilométeres zarándokútról. Ezt a Pireneusokon áthaladó lélekemelő fantasztikus utat járta be most két pécsi lány, mint kiemelik, szellemi újjászületésük érdekében. Ezer esztendeje létező, a világ talán legkedveltebb zarándokútjáról van szó – melyről többek között Shirley MacLaine és Paulo Coelho könyveiben is olvashattunk részleteket –, mégsem az isteni megvilágosodásra törekvőkből áll az évente 10 ezernél több vándor többsége, hanem a lelki békét, szellemi megújulást keresőkből. Aki végiggyalogolja a Pécs-Dubrovnik távolságnak megfelelő útvonalat, arról bátran állítható, hogy testileg-lelkileg más emberként tér vissza – vélekednek a pécsi hölgyek, akiknek 29 napig tartott az út.

Napi 3 váltás ruha

Beszámoltak a prózaibb részletekről is: kiderült, hogy 10 kilós hátizsákban három váltás ruhával napi 25-30 kilométerenként araszoltak előre. Tucatnyi magyarral találkoztak az Atlanti-óceán közelébe érkező murvás, sziklás, salakos hegyi út során, mely több mint száz településen haladt át, mindenütt érintve a helyi templomot.

Az ember itt kilép a megszokásaiból, nem keres tévét, rádiót, újságot, meditálhat a sokat látott hegyi ösvényeken élete elrontott, és jól sikerült pillanatairól.

Koedukált tömegszállások várják az utazót 5-10 kilométerenként.

A nyelvtudás előny

Huszonéves volt a legfiatalabb próbálkozó, a többség középkorú, és kétharmadrészt nő, de barátok, és házaspárok is útrakelnek, tudtuk meg a pécsi zarándokoktól. Az angol, spanyolnyelvtudás nagy előny, de akkor sem kell kétségbeesni, ha csak magyarul beszél valaki.

Szállással, ellátással 400-500 euróból kijön az öntisztító folyamat, ám Santiago de Compostela szépsége, valamint az óceánparti pihenés Finisterreben kihagyhatatlan.

Másrészt a Caminót repülős úttal közelíti meg a magyar: Barcelona, Bilbaó, Párizs a főbb állomáshelyek, ahonnan busszal, vonattal érkeznek a francia kiindulóponthoz, Sant Jean Pied de Portba.

Mindent összegezve ezer euró a teljes költség, továbbá öt hét szabadidő, töretlen akarat és alkalmazkodókészség kell ahhoz, hogy valaki új életet kezdhessen a Szant Jakab útjának bejárásával, melyet több tucatnyi pecséttel ellátott oklevél is tanúsít. A lelki reneszánsz csodája azonban csaknem mindenkinél bekövetkezik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!